niedziela, 7 października 2012

Szaszłyki wieprzowe z warzywami z ryżem z warzywami

Sposób na kotleta schabowego inaczej , troszkę jesiennie no bo dyni sezon w pełni :)

Szaszłyki :
  • 2 grube kotlety schabowe pokrojone w grubszą kostkę
  • dynia hokkaido , bez obierania skórki - pokrojona kostkę , tyle kawałków ile kostek mięsa ( to moje ulubiona odmiana ale może być inna , rzecz gustu) 
  • cukinia pokrojona w grube plastry , tyle kawałków ile kostek mięsa
  • papryka pokrojona w kostkę ,
  • cebula pokrojona w piórka
  • olej
  • przyprawy do marynaty : sól , pieprz , papryka , oregano , tymianek , rozmaryn , rozgnieciony ząbek czosnku , odrobina octu balsamicznego , sos sojowy , olej - mieszamy wszystko razem
  • patyczki do szaszłyków
Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski i zalewamy marynatą , odstawiamy na godzinkę .
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni z funkcją grilla .
Nadziewamy kostki naprzemiennie na patyczki , układamy na kratce i wkładamy do nagrzanego piekarnika  . Pod kratkę wstawiamy blachę , na którą będzie spływał tłuszcz i pieczemy szaszłyki po ok. 8 minut z jednej i drugiej strony . 

Przygotowujemy ryż .

Składniki :
  • torebka ugotowanego ryżu basmati
  • 1 cebula 
  • kawałek dyni 
  • sól
  • pieprz 
  • sos sojowy
  • kawałeczek imbiru startego na drobnych oczkach tarki
  • szczypta płatków chilli 
  • olej
Dynię kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni , dodajemy 3-4 łyżki wody i dusimy ok. 5 minut .
Odparowujemy wodę i dodajemy cebulkę pokrojoną  w kostkę i starty imbir smażymy chwilkę , dodajemy ryż i przyprawy  . Doprawiamy solą , pieprzem , chilli , sosem sojowym .


Smacznego !
P.S.
Część ryżu zapiekłam w bakłażanie , tak dla urozmaicenia dania .
Połączenie smaków cukinii , dyni , papryki i bakłażana jest niesamowite !
Jak komuś jest mało mięska w szaszłyku , można kotlet ugrillować  na patelni :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)