Szaszłyki :
- 2 grube kotlety schabowe pokrojone w grubszą kostkę
- dynia hokkaido , bez obierania skórki - pokrojona kostkę , tyle kawałków ile kostek mięsa ( to moje ulubiona odmiana ale może być inna , rzecz gustu)
- cukinia pokrojona w grube plastry , tyle kawałków ile kostek mięsa
- papryka pokrojona w kostkę ,
- cebula pokrojona w piórka
- olej
- przyprawy do marynaty : sól , pieprz , papryka , oregano , tymianek , rozmaryn , rozgnieciony ząbek czosnku , odrobina octu balsamicznego , sos sojowy , olej - mieszamy wszystko razem
- patyczki do szaszłyków
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni z funkcją grilla .
Nadziewamy kostki naprzemiennie na patyczki , układamy na kratce i wkładamy do nagrzanego piekarnika . Pod kratkę wstawiamy blachę , na którą będzie spływał tłuszcz i pieczemy szaszłyki po ok. 8 minut z jednej i drugiej strony .
Przygotowujemy ryż .
Składniki :
- torebka ugotowanego ryżu basmati
- 1 cebula
- kawałek dyni
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- kawałeczek imbiru startego na drobnych oczkach tarki
- szczypta płatków chilli
- olej
Odparowujemy wodę i dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i starty imbir smażymy chwilkę , dodajemy ryż i przyprawy . Doprawiamy solą , pieprzem , chilli , sosem sojowym .
Smacznego !
P.S.
Część ryżu zapiekłam w bakłażanie , tak dla urozmaicenia dania .
Połączenie smaków cukinii , dyni , papryki i bakłażana jest niesamowite !
Jak komuś jest mało mięska w szaszłyku , można kotlet ugrillować na patelni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)