niedziela, 21 października 2012

Kanie panierowane z musem dyniowym .

Pyszny efekt grzybobrania , kanie to pyszne , niezwykle aromatyczne grzybki . Połączenie ich z dynią tworzy niesamowity efekt smakowy . Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł takiego duetu , nie wie co traci ;)
Polecam przygotować póki sezon w pełni !


Składniki :
  • puree z dyni : 
Dynię pokrojoną na kawałki skrapiamy olejem , posypujemy ziołami prowansalskimi , solą , pieprzem wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy aż będzie miękka , po wyjęciu obieramy ze skórki , miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku .
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przyrumienioną na oleju z masłem . 
  • kapelusze kani 
  • sól
  • pieprz
  • jajka
  • mąka 
  • bułka tarta 
  • olej
Kanie opłukujemy  , posypujemy solą i pieprzem odstawiamy .
Do 3  talerzy wsypujemy osobno : mąkę , roztrzepane jajka , bułkę tartą .
Kapelusze kani obtaczamy kolejno w mące , jajkach , bułce i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia .
Po usmażeniu odsączamy z oleju na ręczniku papierowym i podajemy z puree z dyni .

Smacznego !

2 komentarze:

  1. uwielbiam tak podane kanie! a mus dyniowy to bardzo ciekawy dodatek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)