Pyszny efekt grzybobrania , kanie to pyszne , niezwykle aromatyczne grzybki . Połączenie ich z dynią tworzy niesamowity efekt smakowy . Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł takiego duetu , nie wie co traci ;)
Polecam przygotować póki sezon w pełni !
Składniki :
Dynię pokrojoną na kawałki skrapiamy olejem , posypujemy ziołami prowansalskimi , solą , pieprzem wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy aż będzie miękka , po wyjęciu obieramy ze skórki , miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku .
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przyrumienioną na oleju z masłem .
- kapelusze kani
- sól
- pieprz
- jajka
- mąka
- bułka tarta
- olej
Kanie opłukujemy , posypujemy solą i pieprzem odstawiamy .
Do 3 talerzy wsypujemy osobno : mąkę , roztrzepane jajka , bułkę tartą .
Kapelusze kani obtaczamy kolejno w mące , jajkach , bułce i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia .
Po usmażeniu odsączamy z oleju na ręczniku papierowym i podajemy z puree z dyni .
Smacznego !
uwielbiam tak podane kanie! a mus dyniowy to bardzo ciekawy dodatek :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kotlety z kani :)
OdpowiedzUsuń