Boczniak niedoceniany w Polsce a szkoda , bo to jest najzdrowszy grzyb wśród grzybów !
Zawiera 6 krotnie większą ilość witamin z grupy B niż pozostałe grzyby . Zawiera również dużo składników mineralnych (żelazo , potas , fosfor) , witamin i enzymów obniżających cholesterol.
Połączony z warzywami tworzy pyszne , odżywcze i bardzo smaczne danie .
Składniki :
- pojemnik boczniaków ( w sklepach są już spakowane , nie widziałam luzem )
- 1 marchewka
- pół cebuli
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- olej
- majeranek
- tymianek
- sól
- pieprz
- papryka w proszku (słodka lub ostra w zależności od odporności kubków smakowych)
Pozostałe warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki ( jak ktoś ma więcej czasu to kroi na wąskie paseczki) i wsypujemy do cebuli .
Boczniaki kroimy w paski w poprzek blaszek , dodajemy do warzyw , chwilę podduszamy i zalewamy zimną wodą . Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut .
Po tym czasie doprawiamy przyprawami do smaku , gotujemy jeszcze ok. 5 minut .
Podajemy i zajadamy !
Smacznego !
Nigdy bym nie wpadła na ugotowanie takiej potrawy. Wygląda rewelacyjnie!!!
OdpowiedzUsuńOczywiście spróbuje swoich sił w tej kwestii i ugotuję:)
pozdrawiam
Bożena BW