wtorek, 2 października 2012

"Flaczki" z boczniaków

Flaczki - bo wyglądają jak popularne flaczki z flaczków . Dla osób nie lubiących tej części zwierzyny , polecam wegetariańską a nawet wegańską odmianę .
Boczniak niedoceniany w Polsce a szkoda , bo to jest najzdrowszy grzyb wśród grzybów ! 
Zawiera 6 krotnie większą ilość witamin z grupy B niż pozostałe grzyby . Zawiera również dużo składników mineralnych (żelazo , potas , fosfor) , witamin i enzymów obniżających cholesterol.
Połączony z warzywami tworzy pyszne , odżywcze i bardzo smaczne danie .
 Składniki :
  • pojemnik boczniaków ( w sklepach są już spakowane , nie widziałam luzem )
  • 1 marchewka
  • pół cebuli
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • olej 
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku (słodka lub ostra w zależności od odporności kubków smakowych)
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju w garnku z grubym dnem .
Pozostałe warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki ( jak ktoś ma więcej czasu to kroi na wąskie paseczki) i wsypujemy do cebuli .
Boczniaki kroimy w paski w poprzek blaszek , dodajemy do warzyw , chwilę podduszamy i zalewamy zimną wodą . Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut .
Po tym czasie doprawiamy przyprawami do smaku , gotujemy jeszcze ok. 5 minut .
Podajemy i zajadamy !

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Nigdy bym nie wpadła na ugotowanie takiej potrawy. Wygląda rewelacyjnie!!!
    Oczywiście spróbuje swoich sił w tej kwestii i ugotuję:)
    pozdrawiam
    Bożena BW

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)