czwartek, 11 października 2012

Jesienne ciasto z cukinią i dynią

Jesień trwa , zwiększa się ochota na coś słodkiego z korzenną nutą ...
Polecam ciasto z cukinią i dynią  , niezwykle jesienne , korzenne ,  pyszne !



 Składniki :
(proporcje na keksówkę )
  • 1 cukinia
  • kawałek dyni ( wielkością odpowiadający cukinii )
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pól łyżeczki sody 
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. brązowego cukru  
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu  
  • szczypta gałki muszkatołowej 
Cukinię i dynię zetrzeć na dużych oczkach tarki , dodać szczyptę soli , odstawić .
Piekarnik nastawić na 180 stopni .
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę . Dodać olej , mąkę z proszkiem i sodą .
Następnie dodać cynamon , gałkę muszkatołową . 
Cukinię mocno odcisnąć z soku ( do tej czynności należy się przyłożyć , jak nie odciśniemy porządnie - zakalec mamy jak nic) , i wrzucić do ciasta , wymieszać delikatnie łyżką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia . 
Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę 20 minut  do suchego patyczka .
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Dyniowo-cukiniowy deser doskonały! Muszę spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepisik,uwielbiam takie ciacha,jak tylko pojawią się dynie - upiekę! Napisz,proszę jakie te kawałki dyni i cukinii powinny być(wagowo)

    OdpowiedzUsuń
  3. No... wagowo to mam problem bo wstyd się przyznać ale nie mam wagi :(
    Jakoś tak na oko wszystko odmierzam :) Cukinia taka średnia , wielkości ogórka zielonego i po starciu na tarce dyni też tyle samo trzeba zetrzeć .
    Wychodzi niecała szklanka startej cukinii i tyle samo dyni . Tylko należy pamiętać aby odcisnąć sok , żeby nie była za mokra . Powodzenia !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)