Dynia hokkaido zdecydowanie najbardziej mi odpowiada i jak ktoś jeszcze jej nie próbował polecam serdecznie ! Można ją przygotować na wiele sposobów , o czym można przeczytać w wielu postach pod etykietą dynia , tym razem przygotowałam z niej pyszną i aromatyczną zupkę .
Składniki :
- dynia hokkaido
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawalek selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- sól
- płatki papryczki chilli
- papryka wędzona w proszku
- szczypta curry
- sok z polowy limonki
- bulion warzywny ( jak nie mamy można rozrobić kostkę warzywną )
- mleczko kokosowe
- mleko zwykle 3,2%
- olej
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę , po chwili wszystkie pozostałe warzywa .
Imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki i wrzucamy do warzyw .Mieszamy i jak zaczną brązowieć wlewamy bulion tyle aby przykrył warzywa , wsypujemy troszkę płatków chilli (uwaga są baaardzo ostre !), curry , sól , paprykę , sok z limonki i gotujemy ok. 40 minut . Jak warzywa zmiękną , blendujemy i wlewamy mleczko kokosowe , doprawiamy do smaku.
Jeżeli konsystencja zupy jest gęsta ( będziemy podawać z ryżem ) dolewamy wodę i ponownie zagotowujemy .
Ryż basmati gotujemy wg przepisu na opakowaniu .
Do miseczki wkładamy ryż , zalewamy zupą .
Mleko wlewamy do miski i ubijamy mikserem na piankę i układamy na zupie , dekorujemy świeżym zielem :)
Podajemy od razu , bo pianka dosyć szybko zamienia zamienia się w płynne mleko .
Smacznego !
Świetna zupa, bardzo lubię dyniowe, a z ryżem musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę z dyni, ale taka mleczna pianka to dla mnie nowość:-)
OdpowiedzUsuńFajna ta mleczna pianka.
OdpowiedzUsuń