sobota, 6 października 2012

Zupa z dyni z ryżem basmati i mleczną pianką

Nie wiem co ja zrobię jak skończy się sezon na dynię , no po prostu nie wiem , chwilo trwaj jak najdłużej :) !!!
Dynia hokkaido zdecydowanie najbardziej mi odpowiada i jak ktoś jeszcze jej nie próbował polecam serdecznie ! Można ją przygotować na wiele sposobów , o czym można przeczytać w wielu postach pod etykietą dynia , tym razem przygotowałam z niej  pyszną i aromatyczną zupkę .

Składniki :
  • dynia hokkaido 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawalek selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • sól
  • płatki papryczki chilli 
  • papryka wędzona w proszku
  • szczypta curry
  • sok z polowy limonki 
  • bulion warzywny ( jak nie mamy można rozrobić kostkę warzywną )
  • mleczko kokosowe
  • mleko zwykle 3,2%
  • olej 
  Wszystkie warzywa obieramy , (dyni hokkaido nie obieramy ze skórki ) kroimy w grubą kostkę .
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę , po chwili wszystkie pozostałe warzywa .
Imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki i wrzucamy do warzyw .Mieszamy i jak zaczną brązowieć wlewamy bulion tyle aby przykrył warzywa , wsypujemy troszkę płatków chilli (uwaga są baaardzo ostre !), curry , sól , paprykę , sok z limonki i gotujemy ok. 40 minut . Jak warzywa zmiękną , blendujemy i wlewamy mleczko kokosowe , doprawiamy do smaku.
Jeżeli konsystencja zupy jest gęsta ( będziemy podawać z ryżem ) dolewamy wodę i ponownie zagotowujemy .

Ryż basmati gotujemy wg przepisu na opakowaniu .

Do miseczki wkładamy ryż  , zalewamy zupą .
Mleko wlewamy do miski i ubijamy mikserem na piankę i układamy na zupie , dekorujemy świeżym zielem :)
Podajemy od razu , bo pianka dosyć szybko zamienia zamienia się w płynne mleko .

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Świetna zupa, bardzo lubię dyniowe, a z ryżem musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupę z dyni, ale taka mleczna pianka to dla mnie nowość:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)