Propozycja śniadania na nadchodzące chłodne dni . Dodatek dyni działa na nas nie tylko smakiem ale i kolorem a dodatek imbiru przyjemnie rozgrzewa ...za oknem zima.. niedługo zaczną się wyjazdy na narty więc polecam !
Składniki :
porcja na 2 osoby
- mały kawałek dyni ( u mnie króluje hokkaido)
- 1 cebula
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- oliwa truflowa ( może być zwykły olej ale ja mam w szafce oliwę truflową i od czasu do czasu ją wykorzystuję , jak komuś zalega w szafce to polecam ją łączyć z dynią bo się smacznie uzupełniają :)
- 1 cm imbiru
- sól - do smaku
- szczypta płatków chilli
- szczypta ziół prowansalskich
- pomidorki , sałata i cebulka do uzupełnienia talerza śniadaniowego
Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki , cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie , dodać płatki chilli i starty na drobnych oczkach tarki imbir , dusić ok. 5 minut, przełożyć na talerz , umyć patelnię .
Jajka ubić z przyprawami , dolać mleko , dodać podsmażoną dynię i wymieszać .
Rozgrzać patelnię , wlać cieniutką warstwę oliwy , następnie wylać masę jajeczną .
Smażyć na małym ogniu , podgarniając brzegi aby jak najwięcej masy się ścięło , po kilku minutach przykryć patelnię talerzem - obrócić do góry dnem wykładając frittatę na talerz i przełożyć z powrotem na patelnię aby dosmażyć drugą stronę .
Wyłożyć na talerz w towarzystwie salaty , pomidorków i cebulki . Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)