Dzisiaj polecam dynię na słodko , w postaci dżemu . Użyłam odmiany muskat a dodatek soku z mandarynek nadał ciekawy posmak.....polecam !
- spory kawałek dyni
- 6 mandarynek
- 1 cytryna
- cukier - ilość dostosowana do preferencji smakowych :)
Wrzucamy do garnka z grubym dnem i gotujemy pod przykryciem , mieszając od czasu do czasu .
Mandarynki dokładnie myjemy szczoteczką i parzymy gotującą się wodą , skórkę z mandarynek i cytryny ścieramy na drobniutkich oczkach tarki , następnie wyciskamy z nich sok i dodajemy do dyni . Całość gotujemy ok. godzinki , pod koniec dodajemy cukier - ilość wg uznania choć dżem to raczej słodka potrawa :) Miksujemy wszystko blenderem na papkę .
Po zagotowaniu , gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia . Dla pewności można zapasteryzować ale u mnie tak szybko ten dżem znika , ze nie zdąży się zepsuć wiec proces pasteryzacji mam z głowy ;)
W dzień przygotowywania zrobiłam na szybki grzanki po francusku, do których potrzebujemy:
Jajko roztrzepujemy z mlekiem . Bułkę kroimy na plastry i maczamy w mieszance jajeczno mlecznej i smażymy na rumiano , na rozgrzanej patelni z olejem .
Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z dżemem , pychotka...... :)
Smacznego !
O i u mnie dżem z dyni, tylko trochę inny :) Z mandarynkami - to może być pyszne :)
OdpowiedzUsuń