czwartek, 25 października 2012

Makaron otulony kremowym sosem dyniowo-grzybowym

Polecam to danie nawet osobom nie lubiącym dań makaronowych ( to już teza poparta własnym doświadczeniem - sama przetestowałam na takim osobniku i był bardzo zadowolony ;) . Makaron w otoczeniu kremowego sosu z dyni połączonej z grzybkami zadowoli każdego . 
Ja użyłam dyni hokkaido ale i odmiana muscat będzie pyszna :) 
Danie , które zachwyca smakiem a jego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.
Polecam serdecznie !
Składniki :
(porcja na 4 osoby)
  • ćwiartka dyni hokkaido
  • 8 leśnych grzybków - u mnie kozaki 
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 cebula
  • ser parmezan 
  • szczypta płatków chilli
  • sól do smaku
  • 1 cm świeżego imbiru 
  • 500 g makaronu fusilli  
  • olej ( najlepiej aromatyzowany np. taki )
Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki ( odmiany hokkaido nie trzeba obierać ze skórki) .
Cebulę kroimy w kostkę , grzybki w plasterki .
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu , miękkość al dente .

Cebulkę podsmażamy chwilkę na oleju , dodajemy starty na drobnych oczkach tarki imbir  dodajemy grzybki i na końcu dynię . Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu .
Doprawiamy do smaku płatkami chilli ( uwaga są bardzo ostre !) i solą .
Jak już dynia będzie miękka ( trwa to ok. 15 -20 minut w zależności od odmiany ) , wlewamy śmietankę i mieszamy bez przykrycia ok. 5 minut .
Do masy dyniowo - grzybowej dodajemy ugotowany makaron , mieszamy i wykładamy na talerze . Posypujemy tartym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem . 
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Dynia z grzybami?
    czuję się zaintrygowana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewniam , że to pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No oczywiście!!!!!!!!!!
    Jeszcze jestem przed śniadaniem, a Ty mi tutaj takie rzeczy:)!
    Wygląda rewelacyjnie, pewnie i smak wyśmienity
    Miłego dnia:)
    Bożena (BW)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)