Ja użyłam dyni hokkaido ale i odmiana muscat będzie pyszna :)
Danie , które zachwyca smakiem a jego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.
Polecam serdecznie !
Składniki :
(porcja na 4 osoby)
- ćwiartka dyni hokkaido
- 8 leśnych grzybków - u mnie kozaki
- 100 ml słodkiej śmietany 18%
- 1 cebula
- ser parmezan
- szczypta płatków chilli
- sól do smaku
- 1 cm świeżego imbiru
- 500 g makaronu fusilli
- olej ( najlepiej aromatyzowany np. taki )
Cebulę kroimy w kostkę , grzybki w plasterki .
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu , miękkość al dente .
Cebulkę podsmażamy chwilkę na oleju , dodajemy starty na drobnych oczkach tarki imbir dodajemy grzybki i na końcu dynię . Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu .
Doprawiamy do smaku płatkami chilli ( uwaga są bardzo ostre !) i solą .
Jak już dynia będzie miękka ( trwa to ok. 15 -20 minut w zależności od odmiany ) , wlewamy śmietankę i mieszamy bez przykrycia ok. 5 minut .
Do masy dyniowo - grzybowej dodajemy ugotowany makaron , mieszamy i wykładamy na talerze . Posypujemy tartym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem .
Smacznego !
Dynia z grzybami?
OdpowiedzUsuńczuję się zaintrygowana.
Zapewniam , że to pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńNo oczywiście!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJeszcze jestem przed śniadaniem, a Ty mi tutaj takie rzeczy:)!
Wygląda rewelacyjnie, pewnie i smak wyśmienity
Miłego dnia:)
Bożena (BW)