niedziela, 14 października 2012

Surówka z dynią

Polecam taką surówkę do obiadu , korzystając z trwającego sezonu dyniowego .Dynia jest super zdrowa , nie gromadzi w sobie metali ciężkich a jedzona na surowo nie traci swoich wartości , jak podczas obróbki cieplnej , polecam !
Surówka jest pyszna , kolorowa i dzięki imbirowi orzeźwiająca . Szczególnie polecam w sezonie jesienno - zimowym , bo bardzo dobrze wpływa na nasz układ odpornościowy !

Składniki :
  • kawałek dyni(tyle by wyszły 2 szklanki tartej)
  • 1 marchewka 
  • 1 jabłko
  • pół cebuli
  • 1 cm plasterek imbiru(jak ktoś lubi może dodać więcej )
  • natka pietruszki
  • pół łyżeczki soli
  • płatki chilli
  • łyżeczka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy truflowej ( lub z oliwek)
Przygotować sos : sok z cytryny , oliwę , miód , płatki chilli i sól wymieszać w miseczce do połączenia składników .
Dynię , marchew i jabłko obrane ze skórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach .Imbir zetrzeć na drobnych oczkach .
Cebulę pokroić w kostkę , pietruszkę posiekać .
Wszystkie składniki wymieszać , dodać sos przygotowany wcześniej , wymieszać i podawać do obiadu , mniam......
 Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Przypomniałaś mi, że muszę kupić imbir ;-) Bardzo smakowicie prezentuje się Twoja surówka;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ano , imbir w tym czasie to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz tyle przepisów z dyni, ze chyba ją polubię:) Zacznę od tej surówki:) Podoba mi sie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. profil jest super przepisy też ale muszę je sama przerabiać [nie mogę jeść żadnej papryki]

    OdpowiedzUsuń
  5. W tej sałatce można pominąć papryczkę....smak można zaostrzyć pieprzem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)