niedziela, 25 listopada 2012

Ciasto intensywnie czekoladowe

Ciasto z dodatkiem twarogu , co daje mu fajną wilgotność i sytość więc dzięki temu może dłużej postać nie tracąc nic na wartości . Dodatek ciemnego dobrej jakości kakao powoduje niezwykle intensywny smak czekoladowy . 
Kakao zawiera niesamowicie ogromną ilość antyoksydantów , które chronią nas przed wolnymi rodnikami , zawiera również magnez , który pomaga w walce ze stresem no i żelazo , które broni przed anemią , więc spokojnie możemy zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia ;)
Chciałam je polać polewą czekoladową ale to już by było za dużo dobrego :) , więc posypałam jedynie cukrem pudrem . 

Składniki :
na dużą prostokątną blachę  
  • 300 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 2/3 szkl. mleka
  • 3 szkl. mąki pszennej 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek kakao 
  •  1,5 szkl. cukru
Składniki suche wymieszać w misce .
Składniki mokre wymieszać mikserem i wsypywać stopniowo składniki suche , ciasto będzie gęste ale tak ma być.
Przełożyć ( słowo adekwatne do gęstości masy ;)ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut . 
Smacznego !

2 komentarze:

  1. Ciasta czekoladowe z cukrem są pyszne.
    Dziękuję jeszcze raz za nominację i na pewno skorzystam z zabawy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)