czwartek, 31 stycznia 2013

Łosoś smażony w papilocie

Przyznam się szczerze , że pomysł na przygotowanie ryby w ten sposób , podsunęła mi pewna firma , wypuszczając na rynek produkt do smażenia filetów .  Jednak po przeczytaniu składu , w którym znajdowały się m.in. tłuszcze utwardzalne  stwierdziłam , że można przygotować filety bez ich użycia , bo wiadomo zdrowe nie są :(
Wystarczy tylko papier do pieczenia , ulubione przyprawy i soczysty filet gotowy :)
Dodatkowym atutem jest również cena ;)

Składniki :
  • filet z łososia bez skóry
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej
  • papier do pieczenia 
Filety skrapiamy sokiem z cytryny , olejem , posypujemy solą i pieprzem .
Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę .
Z papieru do pieczenia wycinamy paski takie aby po złożeniu na połowę filety się w nich zmieściły .
Rozgrzewamy patelnię grillową i na rozgrzaną układamy filety zawinięte w papier i smażymy 5 minut , następnie przewracamy i smażymy 5 minut z drugiej strony .
 Filety upieczone w ten sposób są wyjątkowo soczyste . 
 Smacznego !

wtorek, 29 stycznia 2013

Sałatka z karmelizowaną dynią i sosem balsamicznym

Sałatka , w której słodki smak karmelizowanej dyni został przełamany słonym smakiem szynki parmeńskiej .

Nie będę więcej pisać , to po prostu trzeba spróbować :)
Składniki :
  • dynia hokkaido - 3 plastry pokrojone w kostkę
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • sałata lodowa
  • orzechy nerkowca lub inne
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
  • olej
Sałatę lodową pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu .
Plastry szynki ułożyć na patelni grillowej i podsmażyć aż będą chrupkie .
Na rozgrzaną patelnie wlać 3 łyżki oleju i wrzucić dynię , smażyć ok. 5 minut . Dolać 1 łyżkę octu balsamicznego i pół łyżki miodu . Posypać szczyptą soli i pieprzu .
Smażyć ok. 2-3 minuty .
Po skarmelizowaniu wyłożyć na wcześniej przygotowaną sałatę , razem z usmażoną szynką .
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju , wlać 1 łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę miodu , szczyptę soli oraz pieprzu .Wsypać kilka orzeszków .
Smażyć do zredukowania sosu , polać sałatkę .
Smacznego !

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Jaglanka słoiczkowa bananowo-jabłkowa z kawałkami mango

Przywykłam już do owsianki słoiczkowej np. takiej  lub takiej
Ich zaletą jest to , że można sobie przygotować wieczorem , włożyć na noc do lodówki a rano bez zbytniego pośpiechu kiedy przedłużamy nasz pobyt pod kołderką do maksimum wyjąć i ruszyć do pracy . Idealnie się nadaje jako drugie śniadanie do szkoły dla ucznia .
Dlaczego by nie wykorzystać kaszy np. jaglanej czyli królowej wszystkich kasz . Jaglanka ma bardzo zbawienny wpływ na nasz organizm , można by powiedzieć , że reguluje i naprawia jego działanie od środka . Zapewnia niesamowitą ilość witamin i składników odżywczych a przy tym odtruwa organizm z toksyn .
Ma duże właściwości antyoksydacyjne chroniące nas przed starzeniem , więc dla kobiet jest to dodatkowy atut ;)
Przygotowanie takiej jaglanki jest niezwykle proste , ze względu na neutralny smak można ją łączyć z różnymi produktami wg gustu , na słodko i na wytrawnie . 
Przygotowujemy wieczorem a rano zabieramy ze sobą . 
Dzisiaj polecam na słodko :

Składniki :
  • 1 kubek suchej kaszy 
  • 2 kubki wody
  • 1 jabłko
  • 2 banany 
  • 1 mango
  • 1 łyżka miodu
Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy zimną wodą .
W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę i wsypujemy kaszę . Gotujemy ok. 15 minut .
Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki , mango kroimy w kostkę , banany rozgniatamy widelcem i wrzucamypod koniec gotowania  kaszy .
Mieszamy i przykrywamy , zostawiamy do ostygnięcia .
Jak kasza będzie już letnia dosładzamy miodem do smaku i opieramy się pokusie zjedzenia bo taka cieplutka jest pyszna :)
Rozkładamy do słoiczków to co nam zostało z mieszania  i zostawiamy w temp. pokojowej .
Rano śniadanie mamy gotowe :)
Smacznego !

niedziela, 27 stycznia 2013

Pasta dyniowo-twarogowa do pieczywa i nie tylko

Po ostatnich zakupach zostało mi pół dyni hokkaido i musiałam coś wymyślić aby nie wylądowała w koszu .

Powstała pyszna pasta do chleba o smaku lekko prowansalskim a zawinięta w plastry szynki parmeńskiej stała się ciekawą przystawką do wina :)

Składniki :
  • pół dyni hokkaido 
  • kostka twarogu chudego 
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Dynię pokroić na plastry  skropić olejem i posypać przyprawami .
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół  godziny .
Ser połączyć z upieczoną dynią i zmiksować blenderem na gładką masę . Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Można nią smarować pieczywo , można również posmarować plastry szynki np.parmeńskiej , zrolować i podawać jako przystawkę .
Smacznego !

sobota, 26 stycznia 2013

Kotlety mielone z kaszą gryczaną czyli 2w1

Kotlety z mięsa mielonego łączonego z kaszą gryczaną . Mają ten plus , że można je podać jedynie z surówką i ewentualnie sosikiem i mamy pyszne danie obiadowe . Nie wymagają dodatkowego podania ziemniaków  .
Propozycja dania obiadowego : kotlet na kołderce z kapusty czerwonej  polany sosem grzybowym . Zapewniam , że to danie jest wyjątkowo pyszne i lekkie a kapusta czerwona ma dużo antyutleniaczy więc także bardzo zdrowe :)


Składniki na kotlety :
  • 1 kg mięsa mielonego ( np. z łopatki)
  • 1 ugotowany woreczek kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula - pokrojona w kostkę
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • otręby gryczane do obtaczania 
  • olej do smażenia 
Wszystkie składniki oprócz otrąb i oleju mieszamy razem .
Formujemy kotleciki , obtaczamy w otrębach i smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia .
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na pół godziny .
Po tym czasie piekarnik wyłączamy a jak któryś z domowników przyjdzie na obiad później to ciepłe kotlety będą czekać :)


Składniki na sos grzybowy :
  • 300 g pieczarek
  • 5 grzybków suszonych ( moczymy w ciepłej wodzie 1 godzinkę)
  • kostka grzybowa
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę , dodajemy pokrojone w paski pieczarki .
Namoczone suszone grzyby kroimy na kawałki i razem z wodą wlewamy do pieczarek .
Dodajemy kostkę bulionową o smaku grzybowym i gotujemy ok. 30 minut .
Uzupełniamy wyparowaną wodę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
W garnuszku rozrabiamy mąkę z zimną wodą , dodajemy jogurt , wlewamy 3 łyżki gorącego sosu do zahartowania i wlewamy wszystko do sosu .
Po zagotowaniu wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem .

Kapusta czerwona zwana modrą :
  • główka kapusty czerwonej 
  • 1 duża czerwona cebula - pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duże jabłko - starte na dużych oczkach tarki 
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Kapustę poszatkować , włożyć do garnka , podlać wodą do 1/4 wysokości , posolić i dodać 1 łyżeczkę cukru i gotować pod przykryciem do miękkości typu al dente .
Po ugotowaniu odcedzić , wrzucić pokrojoną cebulę i jabłko .
Doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i pieprzem .

Na talerz wyłożyć kapustę , kotlet i polać sosem grzybowym .
Smacznego !

Ciasto makowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto szybkie do zrobienia , pyszne i aromatyczne a dzięki użyciu jogurtu i maślanki -  wilgotne .



Składniki :
(na dużą blachę 25x40cm)
  • 3 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl. mielonego maku 
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 szkl. maślanki
  • 3 jabłka  
  • cukier puder do posypania
Kruszonka :
  • 3  łyżki masła
  • pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 5  łyżek cukru 
Masło roztopić , dodać mąkę i cukier , wymieszać .

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Jajka roztrzepać , dodać pozostałe mokre składniki .
Składniki suche wymieszać razem i dodać do mokrych .
Wymieszać krótko tylko do połączenia składników , wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka pokroić na kawałki i położyć na ciasto ,  posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika .
Piec ok. 40 minut do suchego patyczka .
Opruszyć cukrem pudrem .
Smacznego !



czwartek, 24 stycznia 2013

Chlebki PITA

Jak niespodziewanie skończy się chleb to na szybko można upiec takie chlebki , nadziać czym lubimy i śniadanie do szkoły czy też do pracy gotowe :)

Składniki :
( porcja na 5 chlebków )
  • 250 g mąki pszennej ( dla zdrowszego efektu można wymieszać pół na pół z mąką pełnoziarnistą )
  • 10 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju 
Do miski wkruszyć drożdże , wsypać cukier , 2 łyżki mąki i wlać tyle ciepłej wody aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany .
Odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn urośnie .
Pozostałą mąkę wsypać do miski , wymieszać z solą , wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać stopniowo dodając wodę ( tyle ile zabierze) , pod koniec wyrabiania dodać olej .
Ulepić kule i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice , podzielić na 5-6 kulek i rozwałkować na grubość ok.5mm , zostawić do napuszenia .
Piekarnik nagrzać do 200 stopni razem z dużą blachą z wyposażenia piekarnika .
Napuszone chlebki wkładać na rozgrzaną blachę i piec ok. 7 minut
Po wyjęciu nadziewać czym popadnie , można sobie fajnie posprzątać lodówkę ;)

Smacznego !

niedziela, 20 stycznia 2013

Pralinki chałwowe

Pralinki , których wykonanie zainspirował mnie przepis podany przez p.Agnieszkę Maciąg w programie Dzień Dobry TVN .
Noooo sobie myślę , skoro Ona je takie rzeczy  i TAK wygląda  to sezamie wskakuj na patelnię  !
Sezam zawiera bardzo dużą ilość białka i wapnia , który chroni nas przed osteoporozą . Należy do naturalnych przeciwutleniaczy , które zwalczają wolne rodniki , więc dzięki jego spożywaniu nasza skóra i cały organizm odwdzięczą się nam zdrowiem .

Składniki:
  • 200g sezamu 
  • ok. 5-6 łyżek jasnego płynnego miodu
  • orzechy nerkowca, może być iny rodzaj bakalii a może nie być nic i tak będzie smacznie :)
  • kakao (też naturalny przeciwutleniacz)
  • cukier puder 
Wykonanie:
Pestki sezamu należy uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu, często mieszając. Gdy tylko zaczną się złocić zdejmujemy patelnię z ognia i przesypujemy je do innego naczynia.
Gdy ostygną partiami miksujemy na proszek( ja z braku młynka do kawy miksowałam blenderem i też wyszło :) i wlewamy partiami miód mieszając i ugniatając do uzyskania odpowiedniej konsystencji (chałwowej), i w ten sposób ćwiczymy naszą wolę , bo pokusa pożarcia całej zawartości miski przed ulepieniem kulek jest trudna do ogarnięcia ;)
Formujemy małe kulki , do których wkładamy orzeszka .
Obtaczamy w kakao lub cukrze pudrze albo zostawiamy bez obtaczania .
Gotowe kulki wkładamy do foremek na pralinki i zamknięte w foremce wstawiamy do lodówki .
Smacznego !

sobota, 19 stycznia 2013

Curry z kurczaka z dynią i kaszą jaglaną

Danie szybkie , treściwe dzięki kaszy jaglanej , niezwykle zdrowe i w okresie zimowym bardzo rozgrzewające .

W Auchan kupiłam dynię hokkaido , co o tej porze roku bardzo mile mnie zaskoczyło :) , jej dodatek do tego dania bardzo smacznie podniósł walory smakowe .
Aromat przypraw rozchodzących się po kuchni jest zniewalający a smak dania jest
nie do opisania :) 
Polecam serdecznie , szczególnie miłośnikom egzotycznych przypraw .
Składniki :
  • 6 udźców lub pałek z kurczaka 
  • pół dyni hokkaido 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • kartonik pomidorów krojonych
  • puszka mleka kokosowego
  • pół  szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1  łyżeczka papryki wędzonej
  • skórka starta z jednej cytryny 
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta płatków chilli
  • duża szczypta mielonego kardamonu
  • olej do smażenia
Z udek ściągam skórę i wyrzucam , oszczędzając w ten sposób na kaloriach ;)
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku z grubym dnem .
Do zeszklonej cebuli dodajemy starty na tarce imbir i ząbki czosnku , wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli i mieszając chwilę smażymy .
Dodajemy udka , chwilkę smażymy obtaczając w przyprawach i wlewamy pomidory z kartonika , kartonik wypełniamy wodą do pełna , płuczemy i wlewamy do garnka  ,  przykrywamy i gotujemy 20 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię , przykrywamy .
Po zagotowaniu wsypujemy kaszę jaglaną , którą wcześniej  płuczemy na sitku zimną wodą a następnie parzymy wrzątkiem i wsypujemy do garnka , wsypujemy sól i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 minut .
Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe , dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut , wyłączamy i zostawiamy przykryte na 10 minut .
Podajemy , można posypać kolendrą i zajadamy się niezwykle pysznym daniem :)
Smacznego !

piątek, 18 stycznia 2013

Pasta brokułowa z miętą

Pyszna pasta do chleba na bazie twarogu i brokuła z dodatkiem mięty . Smakiem troszkę przypomina farsz do ruskich pierogów albo ja mam coś nie tak ze smakiem ;)
W każdym razie szybko , smacznie i zdrowo :)
Brokuł jest warzywem w grupie innych warzyw o największej zawartości przeciwutleniaczy, chroniących nas przed wieloma chorobami np. nowotworami i chorobami serca .
Jedzmy go więc na zdrowie go jak najczęściej !
 Składniki :
  • 1 brokuł
  • 1 kostka chudego twarogu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia cebuli
Brokuła ugotować na parze .
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju .
Twaróg przełożyć do miski , dodać ugotowany brokuł , zrumienioną cebulę , miętę i zmiksować na pastę .
Doprawić do smaku  solą , pieprzem i sokiem z cytryny.

Smacznego !

czwartek, 17 stycznia 2013

Owsianka słoiczkowa z sezamem

Owsianek słoiczkowych jest na blogach całe mnóstwo , do wyboru do koloru . Jeśli ktoś jeszcze nie próbował polecam serdecznie . Robi się wieczorem , wkłada na noc do lodówki i rano bez tracenia czasu ( możemy poświęcić go więcej na makijaż ;) mamy gotowe smaczne i zdrowe śniadanko . 
Możemy zabrać ze sobą do pracy , idealne na drugie śniadanie do szkoły .
Zakupiłam 3 rodzaje płatków :
- płatków owsianych (dostarczają komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i lepszą koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy),
- żytnich(zawierają dużo błonnika) ,
-  jęczmiennych (właściwości antywirusowe i antynowotworowe)
wsypałam do słoika , wymieszałam i używam takiej mieszanki . 
Polecam na zdrowie !
Do szkoły
Składniki :
( na jeden porządny słoiczek)
  • 4 łyżki płatków błyskawicznych (mieszanka) ale mogą być tylko np.owsiane
  • 2 łyżki sezamu (naturalny przeciwutleniacz)
  • 1 łyżka miodu
  • pół szklanki maślanki
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 jabłko starte na grubych oczkach tarki
 Wszystko włożyć do słoika , wymieszać i wstawić do lodówki .
Do pracy
Kulturalnie w domu ;)
 Smacznego !

wtorek, 15 stycznia 2013

Idealny sos do pizzy i nie tylko

Sos , który robi się szybko i przyjemnie .  Jest gęsty i treściwy idealny do pizzy , zapiekanek , faszerowanych chlebków typu PITA itp.
Składniki :
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka ziół prowanslaskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli 
  • pieprz
Koncentrat pomidorowy przełożyć do miski , do pustego słoiczka wsypać przyprawy , sól i cukier ,  zalać do pełna wrzącą wodą , zakręcić , zostawić do ostygnięcia .
Przecier w misce posypać pieprzem i zalać przestudzoną wodą z ziołami . Dodać ketchup , wymieszać podawać .
 Smacznego !

sobota, 12 stycznia 2013

Piernik pełnoziarnisty nie wywołujący wyrzutów sumienia :)

Piernik , którego zjedzenie nie powinno wywoływać u nas wyrzutów sumienia ;)
Zawiera bardzo dużą ilość błonnika , mikro i makro elementów oraz dzięki kakao bardzo dużo przeciwutleniaczy , chroniących nas przed chorobami .
Biorąc pod uwagę powyższe , można by się pokusić o stwierdzenie , że to jest zdrowe ciasto ;) Dodatkowym atutem jest szybkość wykonania , więc zachęcam do wypróbowania :)


Składniki na ciasto :
(duża blacha 25x40cm)
  • 3 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki otrąb  ( ja miałam żytnie )
  • 2 łyżeczki sody czyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1,5 szkl. cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1,5 szkl. oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 3 garście orzechów , ja dałam :  włoskie , laskowe i migdały 
Wszystkie składniki oprócz orzechów wrzucić do misy robota , miksować 5 minut . Dodać pokrojone orzechy ,wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 minut .
Sprawdzić patyczkiem . Po upieczeniu wyjąć i po ostudzeniu polać polewą czekoladową np. wg poniższego przepisu.

Polewa czekoladowa :
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
Wszystko włożyć do garnka z grubym dnem i podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników . Ostudzić i polać ciasto . Można dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego !

Makaron z sosem jogurtowo-szafranowym

Szafran...................najdroższa przyprawa  świata . Rewelacyjna , nadająca potrawom piękny kolor oraz niezwykły smak Od czasu do czasu pozwólmy sobie na odrobinę luksusu ;) Połączenie jej z makaronem daje niesamowicie pyszne danie . Polecam nie tylko ze względu na smak ale i szybkość przygotowania . Robi się je w 20 minut .


Składniki :
  • makaron tagliatelle (porcja na 1 osobę)
  • 2 pieczarki
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżki mleka 
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • kilka płatków chilli  
  • sól
  • kapary do dekoracji
  • ser parmezan do posypania
Mleko zagotowujemy , dodajemy do niego szafran i płatki chilli - odstawiamy .
Makaron gotujemy al dente .
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju , dodajemy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut .
Do mleka z szafranem dodajemy jogurt , mieszamy i wlewamy do pieczarek . Podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą .
Odcedzony makaron wrzucamy do sosu , mieszamy i wykładamy na talerz . Posypujemy tartym parmezanem lub innym serem i dekorujemy kaparami .
Smacznego !

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Pasztecik drobiowy z MOR zamiast MOM

Pasztet , który powstał przy okazji gotowania zupy pomidorowej . 
Przepisu na zupę nie podam no bo pewnie każdy ją już gotował ale przy okazji zrobiłam pyszny pasztecik drobiowy  z MOR czyli Mięska Oddzielonego Ręcznie zamiast jak to bywa w pasztetach sklepowych z MOM czyli Mięsa Oddzielonego Mechanicznie choć słowo mięso w tym wypadku jest dużo na wyrost :(
 Niestety w takich pasztetach zamiast mięsa są mielone skórki , chrząstki , kostki i inne odpady po rozbiórce drobiu  , nie wspominając o różnych składnikach typu "E" , dodatkach smakowych , spulchniających i innych . Właściwie to gdzie to mięso w pasztecie ?
Proponuję zrobić go samemu , smak jest rewelacyjny , skład dobrze znany no i czas przygotowania 10 minut , więc warto ! 
Składniki :
  • 1,5 udka ugotowanego w wywarze na zupę ( u mnie pomidorowa)
  • 1 marchewka z wywaru
  • 1 pietruszka z wywaru
  • kawałek selera  z wywaru
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu ( u nie do zupy pomidorowej ;)
  • 4 łyżki wywaru 
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Mięsko z udek oddzielamy ręcznie :) , wrzucamy do miski , dodajemy ugotowane warzywa , ryż i przyprawy - miksujemy blenderem na gładką masę .
Podajemy z chlebkiem i ogórkiem kiszonym , mniammmm.
Smacznego !

niedziela, 6 stycznia 2013

Pierniko-sernik

Przepis na to ciasto zaczerpnięty z tego  bloga z malutkimi modyfikacjami .
Połączenie smaku piernika z serem rewelacyjne! Do tego pianka serowa na górze chroni piernik przed wysychaniem , dzięki czemu na dłużej pozostaje wilgotny i pachnący . Ciasto idealne na okres świąteczny ale równie smaczne po Świętach ;)

Składniki na masę piernikową :
(porcja na blachę 25x40cm)
  • 3 szkl. mąki ( w przepisie było 2,5 szkl. ale jakieś lejące ciasto było więc dosypałam 0,5 szkl.)
  • 1,5 szkl. cukru kryształu
  • 5 łyżek marmolady dyniowej ( w oryginalnym przepisie dżem śliwkowy ale ja nie miałam )
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej ( w podanym przepisie nie było ale pomyślałam , że skoro ma być piernik niech będzie ta przyprawa i wyszło pachnąco piernikiem )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. oleju
Wszystkie składniki wkładamy do miski od miksera i dokładnie miksujemy . Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .

Składniki na masę serową :
  • 700 g mielonego twarogu ( w przepisie było 500 g ale jakoś mało m i się wydawało więc dodałam więcej )
  • 5 jajek
  • 3 łyżki budyniu waniliowego ( proszku)
  • 0,5 szkl. cukru kryształu
  • 0,5 szkl. oleju ( oryginalnie było 125 g masła ale nie miałam , olej się sprawdził )
Żółtka miksować z cukrem , dodać ser , olej , budyń . Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek . Wyłożyć na masę piernikową  i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .
Po godzinie sprawdzić patyczkiem . Ja piekłam 1 godzinę i 15 minut .
Wierzch polać lukrem lub polewą czekoladową . Nie miałam cukru pudru pudru więc zostałay esy floresy z czekolady - wyszło pysznie :)
Smacznego !