niedziela, 27 stycznia 2013

Pasta dyniowo-twarogowa do pieczywa i nie tylko

Po ostatnich zakupach zostało mi pół dyni hokkaido i musiałam coś wymyślić aby nie wylądowała w koszu .

Powstała pyszna pasta do chleba o smaku lekko prowansalskim a zawinięta w plastry szynki parmeńskiej stała się ciekawą przystawką do wina :)

Składniki :
  • pół dyni hokkaido 
  • kostka twarogu chudego 
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Dynię pokroić na plastry  skropić olejem i posypać przyprawami .
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół  godziny .
Ser połączyć z upieczoną dynią i zmiksować blenderem na gładką masę . Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Można nią smarować pieczywo , można również posmarować plastry szynki np.parmeńskiej , zrolować i podawać jako przystawkę .
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Nigdy nie widzialam takiej wersji dynii ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie widzialam takiej wersji dynii ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Człowiek się uczy całe życie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)