sobota, 26 stycznia 2013

Ciasto makowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto szybkie do zrobienia , pyszne i aromatyczne a dzięki użyciu jogurtu i maślanki -  wilgotne .



Składniki :
(na dużą blachę 25x40cm)
  • 3 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl. mielonego maku 
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 szkl. maślanki
  • 3 jabłka  
  • cukier puder do posypania
Kruszonka :
  • 3  łyżki masła
  • pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 5  łyżek cukru 
Masło roztopić , dodać mąkę i cukier , wymieszać .

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Jajka roztrzepać , dodać pozostałe mokre składniki .
Składniki suche wymieszać razem i dodać do mokrych .
Wymieszać krótko tylko do połączenia składników , wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka pokroić na kawałki i położyć na ciasto ,  posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika .
Piec ok. 40 minut do suchego patyczka .
Opruszyć cukrem pudrem .
Smacznego !



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)