wtorek, 29 stycznia 2013

Sałatka z karmelizowaną dynią i sosem balsamicznym

Sałatka , w której słodki smak karmelizowanej dyni został przełamany słonym smakiem szynki parmeńskiej .

Nie będę więcej pisać , to po prostu trzeba spróbować :)
Składniki :
  • dynia hokkaido - 3 plastry pokrojone w kostkę
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • sałata lodowa
  • orzechy nerkowca lub inne
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
  • olej
Sałatę lodową pokroić na kawałki i ułożyć na talerzu .
Plastry szynki ułożyć na patelni grillowej i podsmażyć aż będą chrupkie .
Na rozgrzaną patelnie wlać 3 łyżki oleju i wrzucić dynię , smażyć ok. 5 minut . Dolać 1 łyżkę octu balsamicznego i pół łyżki miodu . Posypać szczyptą soli i pieprzu .
Smażyć ok. 2-3 minuty .
Po skarmelizowaniu wyłożyć na wcześniej przygotowaną sałatę , razem z usmażoną szynką .
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju , wlać 1 łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę miodu , szczyptę soli oraz pieprzu .Wsypać kilka orzeszków .
Smażyć do zredukowania sosu , polać sałatkę .
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)