sobota, 12 stycznia 2013

Makaron z sosem jogurtowo-szafranowym

Szafran...................najdroższa przyprawa  świata . Rewelacyjna , nadająca potrawom piękny kolor oraz niezwykły smak Od czasu do czasu pozwólmy sobie na odrobinę luksusu ;) Połączenie jej z makaronem daje niesamowicie pyszne danie . Polecam nie tylko ze względu na smak ale i szybkość przygotowania . Robi się je w 20 minut .


Składniki :
  • makaron tagliatelle (porcja na 1 osobę)
  • 2 pieczarki
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżki mleka 
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • kilka płatków chilli  
  • sól
  • kapary do dekoracji
  • ser parmezan do posypania
Mleko zagotowujemy , dodajemy do niego szafran i płatki chilli - odstawiamy .
Makaron gotujemy al dente .
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju , dodajemy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut .
Do mleka z szafranem dodajemy jogurt , mieszamy i wlewamy do pieczarek . Podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą .
Odcedzony makaron wrzucamy do sosu , mieszamy i wykładamy na talerz . Posypujemy tartym parmezanem lub innym serem i dekorujemy kaparami .
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)