Składniki :
( porcja na 5 chlebków )
- 250 g mąki pszennej ( dla zdrowszego efektu można wymieszać pół na pół z mąką pełnoziarnistą )
- 10 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 200 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
Odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn urośnie .
Pozostałą mąkę wsypać do miski , wymieszać z solą , wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać stopniowo dodając wodę ( tyle ile zabierze) , pod koniec wyrabiania dodać olej .
Ulepić kule i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice , podzielić na 5-6 kulek i rozwałkować na grubość ok.5mm , zostawić do napuszenia .
Piekarnik nagrzać do 200 stopni razem z dużą blachą z wyposażenia piekarnika .
Po wyjęciu nadziewać czym popadnie , można sobie fajnie posprzątać lodówkę ;)
Smacznego !
wyglądaj super te chlebki może w weekend zrobię z nadzieniem z mięsa i surówką
OdpowiedzUsuńMoże w końcu się wezmę i je upiekę a do tego sałatka gyros, mniam :0
OdpowiedzUsuńpozdr:)
super wyszły
OdpowiedzUsuńsuper są takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńCzy moge je upiec dzien wczesniej?
OdpowiedzUsuńMożna je upiec dzień wcześniej . Ja już tak piekłam i rano były całkiem niezłe choć i tak najlepsze są jeszcze cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, pyszne pity. Ponieważ nie szło mi do tej pory ze zwykłymi drożdżami, przeliczyłem i użyłem je w formie instant. Resztę w 100% zachowałem. Przepis wydrukowany trafił do segregatora THE BEST OF... Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę , dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń