poniedziałek, 28 stycznia 2013

Jaglanka słoiczkowa bananowo-jabłkowa z kawałkami mango

Przywykłam już do owsianki słoiczkowej np. takiej  lub takiej
Ich zaletą jest to , że można sobie przygotować wieczorem , włożyć na noc do lodówki a rano bez zbytniego pośpiechu kiedy przedłużamy nasz pobyt pod kołderką do maksimum wyjąć i ruszyć do pracy . Idealnie się nadaje jako drugie śniadanie do szkoły dla ucznia .
Dlaczego by nie wykorzystać kaszy np. jaglanej czyli królowej wszystkich kasz . Jaglanka ma bardzo zbawienny wpływ na nasz organizm , można by powiedzieć , że reguluje i naprawia jego działanie od środka . Zapewnia niesamowitą ilość witamin i składników odżywczych a przy tym odtruwa organizm z toksyn .
Ma duże właściwości antyoksydacyjne chroniące nas przed starzeniem , więc dla kobiet jest to dodatkowy atut ;)
Przygotowanie takiej jaglanki jest niezwykle proste , ze względu na neutralny smak można ją łączyć z różnymi produktami wg gustu , na słodko i na wytrawnie . 
Przygotowujemy wieczorem a rano zabieramy ze sobą . 
Dzisiaj polecam na słodko :

Składniki :
  • 1 kubek suchej kaszy 
  • 2 kubki wody
  • 1 jabłko
  • 2 banany 
  • 1 mango
  • 1 łyżka miodu
Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy zimną wodą .
W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę i wsypujemy kaszę . Gotujemy ok. 15 minut .
Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki , mango kroimy w kostkę , banany rozgniatamy widelcem i wrzucamypod koniec gotowania  kaszy .
Mieszamy i przykrywamy , zostawiamy do ostygnięcia .
Jak kasza będzie już letnia dosładzamy miodem do smaku i opieramy się pokusie zjedzenia bo taka cieplutka jest pyszna :)
Rozkładamy do słoiczków to co nam zostało z mieszania  i zostawiamy w temp. pokojowej .
Rano śniadanie mamy gotowe :)
Smacznego !

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)