poniedziałek, 7 stycznia 2013

Pasztecik drobiowy z MOR zamiast MOM

Pasztet , który powstał przy okazji gotowania zupy pomidorowej . 
Przepisu na zupę nie podam no bo pewnie każdy ją już gotował ale przy okazji zrobiłam pyszny pasztecik drobiowy  z MOR czyli Mięska Oddzielonego Ręcznie zamiast jak to bywa w pasztetach sklepowych z MOM czyli Mięsa Oddzielonego Mechanicznie choć słowo mięso w tym wypadku jest dużo na wyrost :(
 Niestety w takich pasztetach zamiast mięsa są mielone skórki , chrząstki , kostki i inne odpady po rozbiórce drobiu  , nie wspominając o różnych składnikach typu "E" , dodatkach smakowych , spulchniających i innych . Właściwie to gdzie to mięso w pasztecie ?
Proponuję zrobić go samemu , smak jest rewelacyjny , skład dobrze znany no i czas przygotowania 10 minut , więc warto ! 
Składniki :
  • 1,5 udka ugotowanego w wywarze na zupę ( u mnie pomidorowa)
  • 1 marchewka z wywaru
  • 1 pietruszka z wywaru
  • kawałek selera  z wywaru
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu ( u nie do zupy pomidorowej ;)
  • 4 łyżki wywaru 
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Mięsko z udek oddzielamy ręcznie :) , wrzucamy do miski , dodajemy ugotowane warzywa , ryż i przyprawy - miksujemy blenderem na gładką masę .
Podajemy z chlebkiem i ogórkiem kiszonym , mniammmm.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)