Połączenie smaku piernika z serem rewelacyjne! Do tego pianka serowa na górze chroni piernik przed wysychaniem , dzięki czemu na dłużej pozostaje wilgotny i pachnący . Ciasto idealne na okres świąteczny ale równie smaczne po Świętach ;)
Składniki na masę piernikową :
(porcja na blachę 25x40cm)
- 3 szkl. mąki ( w przepisie było 2,5 szkl. ale jakieś lejące ciasto było więc dosypałam 0,5 szkl.)
- 1,5 szkl. cukru kryształu
- 5 łyżek marmolady dyniowej ( w oryginalnym przepisie dżem śliwkowy ale ja nie miałam )
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy piernikowej ( w podanym przepisie nie było ale pomyślałam , że skoro ma być piernik niech będzie ta przyprawa i wyszło pachnąco piernikiem )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szkl. mleka
- 0,5 szkl. oleju
Składniki na masę serową :
- 700 g mielonego twarogu ( w przepisie było 500 g ale jakoś mało m i się wydawało więc dodałam więcej )
- 5 jajek
- 3 łyżki budyniu waniliowego ( proszku)
- 0,5 szkl. cukru kryształu
- 0,5 szkl. oleju ( oryginalnie było 125 g masła ale nie miałam , olej się sprawdził )
Po godzinie sprawdzić patyczkiem . Ja piekłam 1 godzinę i 15 minut .
Wierzch polać lukrem lub polewą czekoladową . Nie miałam cukru pudru pudru więc zostałay esy floresy z czekolady - wyszło pysznie :)
bardzo się cieszę że tak pięknie Ci wyszedł:)! cudnie wyrośnięty:)
OdpowiedzUsuń