W Auchan kupiłam dynię hokkaido , co o tej porze roku bardzo mile mnie zaskoczyło :) , jej dodatek do tego dania bardzo smacznie podniósł walory smakowe .
Aromat przypraw rozchodzących się po kuchni jest zniewalający a smak dania jest
nie do opisania :)
Polecam serdecznie , szczególnie miłośnikom egzotycznych przypraw .
Składniki :
- 6 udźców lub pałek z kurczaka
- pół dyni hokkaido
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- kartonik pomidorów krojonych
- puszka mleka kokosowego
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- skórka starta z jednej cytryny
- 2 łyżeczki soli
- szczypta płatków chilli
- duża szczypta mielonego kardamonu
- olej do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku z grubym dnem .
Do zeszklonej cebuli dodajemy starty na tarce imbir i ząbki czosnku , wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli i mieszając chwilę smażymy .
Dodajemy udka , chwilkę smażymy obtaczając w przyprawach i wlewamy pomidory z kartonika , kartonik wypełniamy wodą do pełna , płuczemy i wlewamy do garnka , przykrywamy i gotujemy 20 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię , przykrywamy .
Po zagotowaniu wsypujemy kaszę jaglaną , którą wcześniej płuczemy na sitku zimną wodą a następnie parzymy wrzątkiem i wsypujemy do garnka , wsypujemy sól i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 minut .
Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe , dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut , wyłączamy i zostawiamy przykryte na 10 minut .
Podajemy , można posypać kolendrą i zajadamy się niezwykle pysznym daniem :)
Smacznego !
ach, super danie, zrobiłabym je w wersji bez kurczakowej ponieważ nie jadam mięsa, ale kaszę jaglaną uwielbiam i te kawałki dyni ach coś cudownego zrobiłaś :)))
OdpowiedzUsuńPolecam również w wersji bez mięsnej , na pewno będzie równie pysznie :)
OdpowiedzUsuń