czwartek, 31 stycznia 2013

Łosoś smażony w papilocie

Przyznam się szczerze , że pomysł na przygotowanie ryby w ten sposób , podsunęła mi pewna firma , wypuszczając na rynek produkt do smażenia filetów .  Jednak po przeczytaniu składu , w którym znajdowały się m.in. tłuszcze utwardzalne  stwierdziłam , że można przygotować filety bez ich użycia , bo wiadomo zdrowe nie są :(
Wystarczy tylko papier do pieczenia , ulubione przyprawy i soczysty filet gotowy :)
Dodatkowym atutem jest również cena ;)

Składniki :
  • filet z łososia bez skóry
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • olej
  • papier do pieczenia 
Filety skrapiamy sokiem z cytryny , olejem , posypujemy solą i pieprzem .
Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę .
Z papieru do pieczenia wycinamy paski takie aby po złożeniu na połowę filety się w nich zmieściły .
Rozgrzewamy patelnię grillową i na rozgrzaną układamy filety zawinięte w papier i smażymy 5 minut , następnie przewracamy i smażymy 5 minut z drugiej strony .
 Filety upieczone w ten sposób są wyjątkowo soczyste . 
 Smacznego !

10 komentarzy:

  1. czy moze się to udać na zwykłej patelni ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Może się udać na zwykłej , ale raczej takiej z grubym dnem i z powłoką nieprzywierającą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Beato, rewelacyjny pomysł z tym papierem do pieczenia! Kupiłam świeżego łososia i nie wiedziałam, jak go przyrządzić. Teraz nie wyobrażam sobie, że można równie smaczną potrawę przyrządzić inaczej. Na zwykłej teflonowej patelni udaje się bez problemów, a łosoś jest niezwykle soczysty i smaczny. I bez dodatków różnych "dziwnych" przypraw - wystarczy sól, pieprz i koniecznie sok z cytryny. Bardzo dziękuję za podzielenie się tym pomysłem!
    Beata M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się , że spodobał się sposób na łososia :) Faktycznie wychodzi rewelacyjnie smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Beato Mam 13 lat i sama zrobiłam pani łososia, wyszedł mi rewelacyjnie i myślę że czeka na powtórzenie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się ciesze i gratuluję !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, łosoś smaczny. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Beato, dziękuję za podpowiedż z tym papierem, wykorzystam.
    Pozdrawiam. Halinka

    OdpowiedzUsuń
  9. Proszę bardzo i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)