Propozycja dania obiadowego : kotlet na kołderce z kapusty czerwonej polany sosem grzybowym . Zapewniam , że to danie jest wyjątkowo pyszne i lekkie a kapusta czerwona ma dużo antyutleniaczy więc także bardzo zdrowe :)
Składniki na kotlety :
- 1 kg mięsa mielonego ( np. z łopatki)
- 1 ugotowany woreczek kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula - pokrojona w kostkę
- majeranek
- tymianek
- sól
- pieprz
- otręby gryczane do obtaczania
- olej do smażenia
Formujemy kotleciki , obtaczamy w otrębach i smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia .
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na pół godziny .
Po tym czasie piekarnik wyłączamy a jak któryś z domowników przyjdzie na obiad później to ciepłe kotlety będą czekać :)
Składniki na sos grzybowy :
- 300 g pieczarek
- 5 grzybków suszonych ( moczymy w ciepłej wodzie 1 godzinkę)
- kostka grzybowa
- 3 łyżki jogurtu
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 cebula
- olej do smażenia
Namoczone suszone grzyby kroimy na kawałki i razem z wodą wlewamy do pieczarek .
Dodajemy kostkę bulionową o smaku grzybowym i gotujemy ok. 30 minut .
Uzupełniamy wyparowaną wodę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
W garnuszku rozrabiamy mąkę z zimną wodą , dodajemy jogurt , wlewamy 3 łyżki gorącego sosu do zahartowania i wlewamy wszystko do sosu .
Po zagotowaniu wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem .
Kapusta czerwona zwana modrą :
- główka kapusty czerwonej
- 1 duża czerwona cebula - pokrojona w drobną kostkę
- 1 duże jabłko - starte na dużych oczkach tarki
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
Po ugotowaniu odcedzić , wrzucić pokrojoną cebulę i jabłko .
Doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i pieprzem .
Na talerz wyłożyć kapustę , kotlet i polać sosem grzybowym .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)