sobota, 26 stycznia 2013

Kotlety mielone z kaszą gryczaną czyli 2w1

Kotlety z mięsa mielonego łączonego z kaszą gryczaną . Mają ten plus , że można je podać jedynie z surówką i ewentualnie sosikiem i mamy pyszne danie obiadowe . Nie wymagają dodatkowego podania ziemniaków  .
Propozycja dania obiadowego : kotlet na kołderce z kapusty czerwonej  polany sosem grzybowym . Zapewniam , że to danie jest wyjątkowo pyszne i lekkie a kapusta czerwona ma dużo antyutleniaczy więc także bardzo zdrowe :)


Składniki na kotlety :
  • 1 kg mięsa mielonego ( np. z łopatki)
  • 1 ugotowany woreczek kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula - pokrojona w kostkę
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • otręby gryczane do obtaczania 
  • olej do smażenia 
Wszystkie składniki oprócz otrąb i oleju mieszamy razem .
Formujemy kotleciki , obtaczamy w otrębach i smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia .
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na pół godziny .
Po tym czasie piekarnik wyłączamy a jak któryś z domowników przyjdzie na obiad później to ciepłe kotlety będą czekać :)


Składniki na sos grzybowy :
  • 300 g pieczarek
  • 5 grzybków suszonych ( moczymy w ciepłej wodzie 1 godzinkę)
  • kostka grzybowa
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę , dodajemy pokrojone w paski pieczarki .
Namoczone suszone grzyby kroimy na kawałki i razem z wodą wlewamy do pieczarek .
Dodajemy kostkę bulionową o smaku grzybowym i gotujemy ok. 30 minut .
Uzupełniamy wyparowaną wodę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
W garnuszku rozrabiamy mąkę z zimną wodą , dodajemy jogurt , wlewamy 3 łyżki gorącego sosu do zahartowania i wlewamy wszystko do sosu .
Po zagotowaniu wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem .

Kapusta czerwona zwana modrą :
  • główka kapusty czerwonej 
  • 1 duża czerwona cebula - pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duże jabłko - starte na dużych oczkach tarki 
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Kapustę poszatkować , włożyć do garnka , podlać wodą do 1/4 wysokości , posolić i dodać 1 łyżeczkę cukru i gotować pod przykryciem do miękkości typu al dente .
Po ugotowaniu odcedzić , wrzucić pokrojoną cebulę i jabłko .
Doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i pieprzem .

Na talerz wyłożyć kapustę , kotlet i polać sosem grzybowym .
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)