sobota, 19 stycznia 2013

Curry z kurczaka z dynią i kaszą jaglaną

Danie szybkie , treściwe dzięki kaszy jaglanej , niezwykle zdrowe i w okresie zimowym bardzo rozgrzewające .

W Auchan kupiłam dynię hokkaido , co o tej porze roku bardzo mile mnie zaskoczyło :) , jej dodatek do tego dania bardzo smacznie podniósł walory smakowe .
Aromat przypraw rozchodzących się po kuchni jest zniewalający a smak dania jest
nie do opisania :) 
Polecam serdecznie , szczególnie miłośnikom egzotycznych przypraw .
Składniki :
  • 6 udźców lub pałek z kurczaka 
  • pół dyni hokkaido 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • kartonik pomidorów krojonych
  • puszka mleka kokosowego
  • pół  szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1  łyżeczka papryki wędzonej
  • skórka starta z jednej cytryny 
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta płatków chilli
  • duża szczypta mielonego kardamonu
  • olej do smażenia
Z udek ściągam skórę i wyrzucam , oszczędzając w ten sposób na kaloriach ;)
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku z grubym dnem .
Do zeszklonej cebuli dodajemy starty na tarce imbir i ząbki czosnku , wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli i mieszając chwilę smażymy .
Dodajemy udka , chwilkę smażymy obtaczając w przyprawach i wlewamy pomidory z kartonika , kartonik wypełniamy wodą do pełna , płuczemy i wlewamy do garnka  ,  przykrywamy i gotujemy 20 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię , przykrywamy .
Po zagotowaniu wsypujemy kaszę jaglaną , którą wcześniej  płuczemy na sitku zimną wodą a następnie parzymy wrzątkiem i wsypujemy do garnka , wsypujemy sól i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 minut .
Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe , dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut , wyłączamy i zostawiamy przykryte na 10 minut .
Podajemy , można posypać kolendrą i zajadamy się niezwykle pysznym daniem :)
Smacznego !

2 komentarze:

  1. ach, super danie, zrobiłabym je w wersji bez kurczakowej ponieważ nie jadam mięsa, ale kaszę jaglaną uwielbiam i te kawałki dyni ach coś cudownego zrobiłaś :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam również w wersji bez mięsnej , na pewno będzie równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)