Nie poleca się go jednak małym dzieciom i osobom chorym na nerki , choć z zachowaniem zasady " co za dużo to nie zdrowo " nie wyrządzi nam szkody ;)
Polecam do owsianki w formie galaretki , obróbka termiczna rozkłada kwas szczawiowy zawarty w rabarbarze .
Składniki :
( 3 słoiczki)
- 2 szkl. płatków owsianych lub mieszanki róznych płatków
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 szkl. maślanki
- 0,5 szkl. mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 wiązki rabarbaru
- cukier do smaku
- czerwona galaretka np. truskawkowa
Mi wyszło 400 ml. musu .
Do gorącego wsypać 3 łyżki suchej galaretki , wymieszać i doprawić cukrem do smaku , ostudzić .
Wlać trochę musu na dno słoiczków , wstawić do lodówki do stężenia .
Płatki wsypać do miski , dodać jogurt , maślankę , mleko i miód - wymieszać i odstawić do napęcznienia .
Jak mus zastygnie w galaretkę , nałożyć owsiankę do słoiczków i przykryć pozostałym musem .
Wstawić do lodówki i rano zabrać ze sobą do pracy :)
Smacznego !
oo jaka fajna galaretka:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie owsianki do akcji:D
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń