Składniki :
- polędwiczki drobiowe
- ocet winny
- sos sojowy
- sól
- pieprz
- olej
- cukinia
- bulion
- marchewka
- cukier
- ryż
Cukinię kroimy w paski , solimy i odstawiamy .
Bulion zagotowujemy ze startą połową marchewki , drugą połowę ścieramy obieraczką na paski .
Robimy risotto : na rozgrzaną patelnię wlewamy olej , wsypujemy ryż i jak stanie się szklisty , dodajemy chochelkę gotującego się bulionu z marchewką . Czynność powtarzamy do czasu aż ryż będzie miękki ok. 20 minut .
W trakcie gotowania ryżu smażymy polędwiczki na oleju i usmażone odkładamy w ciepłe miejsce .
Ja na gotującym się bulionie nakładam sitko do gotowania na parze i takim sposobem gotuję paski z marchewki .
Cukinię grillujemy : osuszamy papierowym ręcznikiem , skrapiamy olejem , przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni grillowej .
Sos balsamico : na patelnię wlewamy ocet balsamiczny ok. 0,5 szkl. , dodajemy łyżeczkę cukru i szczyptę soli . Mieszamy chwilkę do odparowania , doprawiamy do smaku . Sos ma być lekko gęsty ale nie za gęsty bo zacznie się robić karmel :( Takim sosem polewamy ułożone na talerzu danie .
Smacznego !
Oj to coś dla mnie, polędwiczki marynuję zawsze na sposób podany z tego przepisu, w ketchupie pikantnym z Gomaru (na 100g produktu ma aż 230g pomidorów), no i oczywiście dużo rozmarynu i tymianku, ale raczej w kwestii smaku wolę się nie wypowiadać, każdy ma swój smak :)
OdpowiedzUsuń