piątek, 17 maja 2013

Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce na grzance

Piękna pogoda wygania nas z domu . Idealna pogoda na przejażdżkę rowerową a przed takim wyjazdem należy zjeść porządne śniadanie ! Proponuję grzankę ze szparagami , korzystajmy z sezonu na nie , bo są bardzo wartościowe . Zawierają wiele witamin , minerałów i przeciwutleniaczy chroniących nas przed nowotworami  . Działają oczyszczająco , wspomagają pracę wątroby i nerek . Jedzmy więc na zdrowie !
 Składniki :
  • szparagi zielone - tyle ile sami zjemy 
  • 1 jajko
  • plaster szynki parmeńskiej 
  • grahamka lub kromka chleba tostowego 
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ocet
  • sos koperkowy : jogurt, koperek drobno siekany , sól , pieprz, cupinka miodu i sok z cytryny do smaku
Szparagi myjemy , odłamujemy zdrewniałą końcówkę . Skrapiamy olejem rzepakowym , przyprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię grillową układamy przyprawione szparagi i grillujemy 6-7 minut . Pod koniec układamy plasterek szynki .
Zagotowujemy wodę z solą w szerokim garnku , po zagotowaniu wlewamy łyżkę octu , mieszamy łyżką dookoła aby powstał wirek i wlewamy jajko . Przy takim systemie białko ładnie otuli żółtko :)
Bułkę lub chlebek zapiekamy w tosterze i na taki chrupiący tost układamy szynkę , szparagi i jajko , polewamy sosem koperkowym .
Smacznego !


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)