Składniki :
- szparagi zielone - tyle ile sami zjemy
- 1 jajko
- plaster szynki parmeńskiej
- grahamka lub kromka chleba tostowego
- sól
- pieprz
- olej
- ocet
- sos koperkowy : jogurt, koperek drobno siekany , sól , pieprz, cupinka miodu i sok z cytryny do smaku
Na rozgrzaną patelnię grillową układamy przyprawione szparagi i grillujemy 6-7 minut . Pod koniec układamy plasterek szynki .
Zagotowujemy wodę z solą w szerokim garnku , po zagotowaniu wlewamy łyżkę octu , mieszamy łyżką dookoła aby powstał wirek i wlewamy jajko . Przy takim systemie białko ładnie otuli żółtko :)
Bułkę lub chlebek zapiekamy w tosterze i na taki chrupiący tost układamy szynkę , szparagi i jajko , polewamy sosem koperkowym .
Smacznego !
wyglądają bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuń