Polecam takie danie na lekkie i niezwykle sycące śniadanie .
- 2 szkl. mąki gryczanej
- 2 szkl. maślanki
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą . Dodać jajko oraz maślankę , wymieszać , odstawić .
Na rozgrzaną suchą patelnię nakładać łyżką placki ciasta , po pojawieniu się dziurek przewrócić na drugą stronę , dosmażyć .
Składniki do przełożenia blinów :
- łosoś
- serek twarogowy np. ulubiony
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- koperek
- szczypiorek
- pomidor
- sól
- pieprz
Usmażonego blina smarujemy twarożkiem , układamy plaster łososia , posypujemy koperkiem , przykrywamy kolejnym i czynność powtarzamy tworząc piramidkę . Wierzch ozdabiamy koperkiem . Podajemy z pomidorkiem , posypanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem .
Smacznego !
pyszny pomysł, ja lubię bliny ale na słodko, spróbuję Twojej wersji:)
OdpowiedzUsuńNa słodko też są pyszne ! Szczególnie sezonie letnim , można wykorzystać letnie owoce :)
OdpowiedzUsuń