poniedziałek, 13 maja 2013

Bliny z łososiem

Bliny można robić na różne sposoby . Poprzednio podałam je z krewetkami klik , smaczne były niezwykle . Tym razem podane z łososiem , mam nadzieję , ze wkrótce uda mi się spróbować z kawiorem ;)
Polecam takie danie na lekkie i niezwykle sycące śniadanie . 

Składniki na ciasto :
  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 2 szkl. maślanki 
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą . Dodać jajko oraz maślankę , wymieszać , odstawić .
Na rozgrzaną suchą patelnię nakładać łyżką placki ciasta , po pojawieniu się dziurek przewrócić na drugą stronę , dosmażyć .

Składniki do przełożenia blinów :
  • łosoś
  • serek twarogowy np. ulubiony
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • koperek
  • szczypiorek
  • pomidor
  • sól
  • pieprz
Twarożek mieszamy z koncentratem pomidorowym , posikanym koperkiem . Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Usmażonego blina smarujemy twarożkiem , układamy plaster łososia , posypujemy koperkiem , przykrywamy kolejnym i czynność powtarzamy tworząc piramidkę . Wierzch ozdabiamy koperkiem . Podajemy z pomidorkiem , posypanym  szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem . 
Smacznego !

2 komentarze:

  1. pyszny pomysł, ja lubię bliny ale na słodko, spróbuję Twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na słodko też są pyszne ! Szczególnie sezonie letnim , można wykorzystać letnie owoce :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)