czwartek, 23 maja 2013

Sakiewki z liśćmi kalarepki

Kalarepa jest bardzo odżywczym warzywem posiadającym wiele witamin i soli mineralnych a także przeciwutleniaczy . Liście kalarepy zawierają więcej wartości niż sama bulwa . Można je dodawać do sałatek , zup i farszów . Sakiewki z ciasta francuskiego przygotowuje się szybko i prosto , a efekt bardzo smaczny i efektowny .
Trochę kalorii przyswoimy z ciasta , no ale musimy mieć jakiś powód do odchudzania ;)
Składniki :
  • 2 pęczki młodej kalarepki
  • 1 cebulka
  • kulka sera mozzarella
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • płat ciasta francuskiego ( ja z lenistwa kupuję gotowe)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru 
  • olej 
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić , dodać kalarepki pokrojone drobniutko i jej liście . Poddusić do miękkości , doprawić solą , pieprzem i szczyptą cukru .
Mozzarellę pokroić w kostkę .
Płat ciasta pokroić na 12 kwadratów , nakładać farsz z kalarepki i kostki sera , zawinąć rogi i skleić na środku .
 Sakiewki posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 20 minut do zrumienienia ciasta .
 Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)