sobota, 11 maja 2013

Torcik z pianką tuskawkową i musem czekoladowym

Ciasto do niedzielnej kawki lub torcik na towarzyskie spotkanie . Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne a efekt zaskoczy niejednego gościa . Podstawa biszkoptowa , orzeźwiająca pianka truskawkowa a góra zwieńczona słodkim i delikatnym musem z białej czekolady . Ciasto znika w mig :)

Składniki na biszkopt :
(proporcje na tortownicę średnicy 26cm)

  • 4 jajka
  • 1 szkl.cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 7 łyżek oleju 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę , pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce oleju . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać w ciasto .
Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut .
Ostudzony przekroić na połowę , nasączyć sokiem z pomarańczy wymieszanym z wodą lub innym ulubionym płynem .
Składniki na piankę owocową :
  • 0,2 kg mrożonych truskawek
  • 0,25 l śmietany kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody , zostawić do przestygnięcia .
Śmietanę ubić na sztywno .
Truskawki pokroić w kawałki i wlać ostygniętą galaretkę , zmiksować blenderem i wlać do ubitej śmietany miksując .

Masę rozsmarować na dolnej części biszkoptu i przykryć pozostałym biszkoptem , wstawić do lodówki .

Składniki na kremowy mus czekoladowy :
  • 1 biała czekolada
  • 0,25 l śmietany kremówki 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić .
Śmietanę ubić na sztywno , dodać ostudzoną czekoladę i zmiksować .
Wyłożyć kremem wierzch i boki ciasta .
Udekorować prażonymi płatkami migdałowymi i cząstkami truskawek w sezonie .
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)