niedziela, 19 maja 2013

Mątwa w pomidorach na grillowanych szparagach

Lekkie letnie danie . Idealne na przystawkę lub kolację . Przygotowuje się w 30 minut a mątwa smakuje przepysznie ! 

Składniki :
  • 2 paski mątwy 
  • puszka pomidorów 
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • szczypta płatków chilli 
  • olej
  • szparagi
Mątwę obieramy ze skórki , jest bardzo cieniutka . W zasadzie nie ma takiej potrzeby ale jeden pasek obrałam a drugi zostawiłam i te kawałki z obranego były smaczniejsze :)
Obraną kroimy na kwadratowe kawałki , skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na pół godzinki .
Cebulę kroimy w paski , szklimy na oleju , dodajemy mątwę i pomidory , doprawiamy płatkami chilli (Soli nie dodajemy bo mątwa ma jej dużo w sobie . Ewentualnie można dosolić na talerzu) Przykrywamy i gotujemy 30 minut - nie dłużej bo mątwa stanie się twarda !
10 minut przed końcem gotowania grillujemy szparagi na patelni grillowej lub gotujemy .
 Smacznego ! Piechotą do lata...

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)