czwartek, 25 kwietnia 2013

Pasta twarogowa z makrelą i suszonymi pomidorkami

Pyszna pasta , zrobiona samemu bije w przedbiegach te sklepowe i ma dodatkowy wyjątkowy atut : wiemy co jemy bez dodatków żadnych ukrytych składników o dziwnych nazwach . Od ich czytania czasami można sobie język połamać :(
Polecam tą pastę szczególnie na piątek , taki odpoczynek od wędlin . 
Dzięki twarogowi bogata w białko i wapń a pomidory suszone to koncentracja witaminy C i antyoksydantów chroniących nas przed złem wszelakim ;) Podana na orzechowym chlebku wg tego przepisu , smakuje wyśmienicie !

Składniki :
  • 1 kostka twarogu chudego 
  • 1 makrela
  • 1 szalotka
  • 3 pomidorki suszone w zalewie 
  • 2 małe ogórki kiszone ( najlepiej własne )
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu gęstego ale mi z majonezem smakuje lepiej :)
Makrelę obrać z ości i rozdziabać widelcem , dodać twaróg i dziabać dalej .
Szalotkę i ogórki pokroić w drobną kostkę , dodać do masy  , doprawić solą i pieprzem . Dodać majonez do uzyskania konsystencji nadającej się do smarowania .
 Smacznego !

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie pasty :) Pychota :)

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również na kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. no i jest piątkowa pasta na piątkowe śniadanko tudzież kolację a u studentów (czyli takiej mnie) to może i nawet obiad oblecieć hehe ;))
    smaki bardziej mojego M. niż moje ale kto wie kto wie, może jak się zdecyduję i zrobię to i mi posmakują pasty serowo-rybne :))
    pozdrawiam słonecznie i wiosennie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)