poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Makaron tagliatelle z pesto brokułowym

Pesto może mieć różne odmiany , w zasadzie ze wszystkiego wychodzi pyszne :)
Tym razem z brokuła , który dba o nasze zdrowie bowiem zajmuje pierwsze miejsce wśród warzyw , które chronią przed rakiem ! 
Połączenie brokuła z nasionami słonecznika , które dla odmiany dbają o naszą urodę ponieważ  cynk w nim zawarty korzystnie wpływa na skórę , włosy i paznokcie a witamina B6 nas odmładza , tworzy niezwykle smaczne i wartościowe danie . 
Można go podać z makaronem pełnoziarnistym , wtedy dodamy więcej błonnika choć brokuł i tak zawiera go sporo .  Jak podamy ze zwykłym to i tak zdrowo zjemy ;)
Składniki :
  • 1 brokuł
  • 2  garści nasion słonecznika
  • olej rzepakowy 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • makaron 
Brokuła ugotować na parze , ok.10 minut.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni , odłożyć łyżkę a resztę dodać do ugotowanego brokuła . Dodać czosnek i zmiksować wszystko blenderem dolewając oleju ok. 3-4 łyżki .
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Świeży czosnek nadaje intensywny smak , jeśli nie lubimy takiego ostrego smaku , wtedy można czosnek zeszklić na oleju aby stracił troszkę olejków eterycznych . Nie straci przy tym swoich właściwości zdrowotnych :)
Makaron ugotować wg przepisu i wymieszać z pesto . Jeśli mamy za dużo pesto w stosunku do makaronu , można odłożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce . Idealny do smarowania kanapek .
Posypać odłożonymi pestkami .
Smacznego !

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)