poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Bliny gryczane z krewetkami

Bliny gryczane zwykle podawane są z łososiem i kawiorem , jednak podane z sosem jogurtowym i krewetkami też smakują wybornie :) 

Mąka gryczana zawiera wiele witamin i minerałów , wpływa korzystnie na układ krwionośny , obniża poziom cholesterolu oraz ma bardzo ciekawy smak . 

Składniki :
  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 2 szkl. maślanki 
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą , dodać jajko oraz maślankę , wymieszać , odstawić .
Na rozgrzaną suchą patelnię nakładać łyżką placki ciasta , po pojawieniu się dziurek przewrócić na drugą stronę , dosmażyć .

Sos jogurtowy :
  • 200 g gęstego jogurtu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka koperku
Do jogurtu przecisnąć czosnek przez praskę , przyprawić do smaku solą i pieprzem , na koniec wsypać koperek .
Ja dodatkowo dodałam świeżego ogórka i krewetki usmażone na maśle z czosnkiem .
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Bliny chodzą za mną od jakiegoś czasu, nie wiem dlaczego.. bo jeszcze ich nie jadłam :) wypróbuję :)
    ps. można dać kefir zamiast maślanki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam , naprawdę są smaczne ! Można użyć kefiru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam na kefirze i wyszły pyszne! Dzięki za przepis :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)