Bliny gryczane zwykle podawane są z łososiem i kawiorem , jednak podane z sosem jogurtowym i krewetkami też smakują wybornie :)
Mąka gryczana zawiera wiele witamin i minerałów , wpływa korzystnie na układ krwionośny , obniża poziom cholesterolu oraz ma bardzo ciekawy smak .
Składniki :
- 2 szkl. mąki gryczanej
- 2 szkl. maślanki
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą , dodać jajko oraz maślankę , wymieszać , odstawić .
Na rozgrzaną suchą patelnię nakładać łyżką placki ciasta , po pojawieniu się dziurek przewrócić na drugą stronę , dosmażyć .
Sos jogurtowy :
- 200 g gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka koperku
Do jogurtu przecisnąć czosnek przez praskę , przyprawić do smaku solą i pieprzem , na koniec wsypać koperek .
Ja dodatkowo dodałam świeżego ogórka i krewetki usmażone na maśle z czosnkiem .
Smacznego !
Bliny chodzą za mną od jakiegoś czasu, nie wiem dlaczego.. bo jeszcze ich nie jadłam :) wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńps. można dać kefir zamiast maślanki?
Polecam , naprawdę są smaczne ! Można użyć kefiru :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na kefirze i wyszły pyszne! Dzięki za przepis :)
Usuń