poniedziałek, 2 września 2013

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Sezon śliwkowy jeszcze nas nie opuścił , warto korzystać z jego dobrodziejstw . 
Śliwki wpływają korzystnie na trawienie a do tego są bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy . Mają działanie przeciwmiażdżycowe . Do tego są wyjątkowo smaczne , a zamknięte w cieście smakują wybornie ;) 

Składniki :
(blacha 25x40cm)
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru + 1 szkl. cukru do białek
  • 5 jajek ( żółtka i białka oddzielamy)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • ok.1 kg śliwek
Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem , dodajemy masło pokrojone w kostkę i żółtka , ugniatamy i dodajemy śmietanę . Odrywamy kawałek na kruszonkę wkładamy do zamrażarki a reszyyę ciasta do lodówki .
Śliwki przekrajamy na połówki .
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając pod koniec cukier .
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (góra,dół) .
Ciasto z lodówki wykładamy na blaszkę , śliwki układamy skórkami do dołu .
Na śliwki wykładamy pianę , na pianę ścieramy odłożone ciasto z zamrażarki .
 Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut .
Smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)