Klasyczne danie , alternatywa dla gołąbków - nie trzeba się martwić zawijaniem w liście tytlko nadziać i do piekarnika , pychotka :)
Składniki :
- 8 papryk
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 torebki ryżu
- sól
- pieprz
- papryka ostra + słodka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki natki koperku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu .
Cebulę zrumienić na oleju .
Z papryk ściąć górę .
Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż , zrumienioną cebulę , koperek , koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek . Przyprawić do smaku .
Nadziewać papryki i układać w naczyniu żaroodpornym .
Podlać lekko bulionem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinkę .
Podawać same z sosem pomidorowym lub z dodatkiem ziemniaczków czy fasolki - wg gustu.
Smacznego !
pycha, bardzo lubię faszerowane warzywa:)
OdpowiedzUsuń