piątek, 13 września 2013

Papryka faszerowana mięsem mielonym

W zasadzie to niewiele można dodać . 
Klasyczne danie , alternatywa dla gołąbków - nie trzeba się martwić zawijaniem w liście tytlko nadziać i do piekarnika , pychotka :)
Składniki :
  • 8 papryk
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 2 torebki ryżu 
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra + słodka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki natki koperku 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu .
Cebulę zrumienić na oleju .
Z papryk ściąć górę .
Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż , zrumienioną cebulę , koperek , koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek . Przyprawić do smaku .
Nadziewać papryki i układać w naczyniu żaroodpornym .
Podlać lekko bulionem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinkę .
 Podawać same z sosem pomidorowym lub z dodatkiem ziemniaczków czy fasolki - wg gustu.
 Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)