czwartek, 26 września 2013

Pasta jajeczno-dyniowa , trochę egzotyczna

Piątek to idealny dzień na różnego typu pasty bezmięsne . Proponuję pastę jajeczną z dodatkiem dyni i egzotycznych dla naszego regionu przypraw . Pasta jest pyszna , cudownie słoneczna i rozgrzewająca kolorem i ostrością ;)
Taką pastą można posmarować kanapki , można nią również nadziać tortillę i podgrzać , pychotka :)

Składniki :
  • 5 jajek 
  • ćwiartka dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta płatków chilli
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru albo pół łyżeczki świeżego startego na drobnej tarce
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki curry 
  • pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • sól do smaku
  • 1 łyżka majonezu 
  • olej do smażenia
Jajka ugotować na twardo , obrać i zetrzeć na tarce.
Cebulę pokroić w kostkę i razem z przyprawami wrzucić na patelnie do zeszklenia , dodać dynię startą na tarce i dusić do miękkości .
Do startych jajek wrzucić dynię z przyprawami , wymieszać , dodać majonez i ewentualnie doprawić do smaku .
Na tortilli rozsypać starty żółty ser i na połowę wyłożyć pastę , położyć plasterki pomidorków , przykryć i wstawić do ogrzania np. do kuchenki mikrofalowej.
Ozdobić ketchupem i zjeść :)
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)