Składniki :
(tortownica średnica 26cm)
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek waniliowy ( połowa)
- 2 jajka
- 1/3 szkl. mleka
- 100 g twarogu (przeciśniętego przez praskę)
- 1/3 kostki masła ( roztopionego)
- morele tyle aby po rozkrojeniu przykryły wierzch ciasta
- kilka bez do posypki
Ser mieszamy z mlekiem , jajkami , olejkiem , roztopionym masłem , cukrem . Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy , wychodzi ciasto o konsystencji podobnej do ciasta na pierogi .
Wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia . Na wierzch układamy przekrojone morele skórką do dołu i posypujemy pokruszonymi bezami .
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 55 minut - sprawdzamy patyczkiem .
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)