Polecam takie wykorzytanie resztek rosołowych . Wyrzucać szkoda a taki pasztet każdy zje ze smakiem ;)
Składniki :
(2 foremki z folii aluminiowej)
- skrzydełka z rosołu ok.10 sztuk
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- bułka kajzerka + rosół do jej namoczenia
- 2 jajka
- masło i olej do podsmażenia cebulki
- majeranek
- tymianek
- estragon
- oregano
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
Mięsko obrać ze skórkami , dodać warzywa , podsmażoną cebulkę , pokrojone ząbki czosnku , bułkę i wszystko zblendować . Dodać zioła i przyprawić do smaku solą , pieprzem , papryką . Na koniec wbić jaka i wymieszać .
Masę wyłożyć do foremek .
Wstawić na godzinkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni .
taki pasztet najlepszy!
OdpowiedzUsuńSpecjalnie ugotowaliśmy w poniedziałek rosół, żeby było z czego zrobić pasztet ;)
OdpowiedzUsuńWyszedł bardzo dobry i na pewno do niego wrócimy, polecam z czystym sumieniem! Tylko raz nas nastraszył, bo w piekarniku był jakiś taki miękki i mokry, a "spasztetowiał" dopiero jak wystygł.
Super , że "spasztetowiał" :) No i pyszny rosołek przy okazji :)
OdpowiedzUsuń