Wzmacniają , pobudzają i rozgrzewają cały organizm , więc szczególnie powinniśmy je jeść w tym okresie , bo fala przeziębień niestety przed nami :(
Nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny .
Można ją przygotować na słodko i na wytrawnie . Korzystając z sezonu grzybowego - quinoa grzybowa :)
Składniki :
- szklanka quinoa
- 2 szklanki bulionu grzybowego - podczas gotowania zupy grzybowej warto odlać trochę bulionu , można go zamrozić i wykorzystać do takich potraw :)
- kilka podgrzybków - choć jak mamy bulion typowo grzybowy to spokojnie można użyć pieczarek ;)
- cebula
- olej
- sól
- pieprz
- łyżka posiekanego koperku
- 3 gałązki świeżego rozmarynu _ wyjątkowo smacznie komponuje się z grzybami
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju , dodać pokrojone grzybki , podsmażyć .
Wsypać ziarna quinoa i zalać bulionem , dodać rozmaryn i gotować pod przykryciem ok. 20-30 minut aż ziarna wchłoną cały płyn .
Pod koniec doprawić ewentualnie do smaku i wsypać koperek.
Smacznego !

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)