czwartek, 19 września 2013

Grzybowa quinoa

Quinoa to bogate źródło białka , witamin i mikroelementów . Jej ziarna zwane są "Złotem Inków" .
Wzmacniają , pobudzają i rozgrzewają cały organizm , więc szczególnie powinniśmy je jeść w tym okresie , bo fala przeziębień niestety przed nami :( 
Nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny .
Można ją przygotować na słodko i na wytrawnie . Korzystając z  sezonu grzybowego - quinoa grzybowa :)
Składniki :
  • szklanka quinoa
  • 2 szklanki bulionu grzybowego - podczas gotowania zupy grzybowej warto odlać trochę bulionu , można go zamrozić i wykorzystać do takich potraw :)
  • kilka podgrzybków - choć jak mamy bulion typowo grzybowy to spokojnie można użyć pieczarek ;)
  • cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanego koperku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu _ wyjątkowo smacznie komponuje się z grzybami
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju , dodać pokrojone grzybki , podsmażyć .
Wsypać ziarna quinoa i zalać bulionem , dodać rozmaryn i gotować pod przykryciem ok. 20-30 minut aż ziarna wchłoną cały płyn .
 Pod koniec doprawić ewentualnie do smaku i wsypać koperek.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)