wtorek, 17 września 2013

Grzybki marynowane....czyli początek sezonu :)

W końcu się doczekałam sezonu grzybowego :) !!!   To był pierwszy raz ale mam nadzieję , ze nie ostatni ;)
Grzybki wylądowały w sosiku no i oczywiście w słoiczkach , pychotka ....
Składniki :
  • grzybki - jakie nazbieramy :)
  • ocet w proporcji : 1 szkl. octu 10% na 5 szklanek wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • gorczyca
  • cebula pokrojona w talarki
Grzybki obieramy , mniejsze zostawiamy w całości , większe kroimy na kawałki wg uznania i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut .
Zagotowujemy wodę ze składnikami zalewy oprócz octu . Gotujemy ok. 15 minut i wlewamy ocet . Do takiej zalewy przekładamy ugotowane grzybki i po zagotowaniu uzupełniamy słoiczki .
Pasteryzujemy w piekarniku 150 stopni - 30 minut .
 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)