Grzybki wylądowały w sosiku no i oczywiście w słoiczkach , pychotka ....
Składniki :
- grzybki - jakie nazbieramy :)
- ocet w proporcji : 1 szkl. octu 10% na 5 szklanek wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- ziele angielskie
- listek laurowy
- gorczyca
- cebula pokrojona w talarki
Grzybki obieramy , mniejsze zostawiamy w całości , większe kroimy na kawałki wg uznania i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut .
Zagotowujemy wodę ze składnikami zalewy oprócz octu . Gotujemy ok. 15 minut i wlewamy ocet . Do takiej zalewy przekładamy ugotowane grzybki i po zagotowaniu uzupełniamy słoiczki .
Pasteryzujemy w piekarniku 150 stopni - 30 minut .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)