poniedziałek, 30 września 2013

Kanie a'la sznucle na sałatce

Kanie to wyjątkowo pyszne grzybki . W tym roku grzybobranie wyjątkowo obrodziło i za jednym razem do koszyka wskoczyło 20 pięknych kapeluszy .
Smażone a'la sznycle , podane z lekką sałatką mogą być daniem obiadowym albo i treściwą kolacją .
Polecam położyć na wierzch sałatki kawałki sera gorgonzola półtwardego , który pod wpływem ciepła grzybów rozpuszcza się tworząc pyszny aromatyczny sosik , mmmmmmm ;)
Składniki na kotlety a'la sznycel :
  • kapelusze kani
  • jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Jajka rozmącić i przyprawić solą i pieprzem .
Do osobnych talerzy nasypać osobno mąkę i bułkę tartą . 
Kapelusze opłukać , obsypać mąką , zamoczyć w jajku i bułce tartej .
Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia .
Odsączyć na ręczniku papierowym .

Składniki na sałatkę :
(nie podaję ilości bo to zależy od preferencji smakowych :)
  • sałata lodowa
  • rukola
  • kawałek dyni starty na dużych oczkach tarki
  • pomidor
  • papryka czerwona
  • oliwki czarne
  • cebula czerwona
  • ser gorgonzola - półtwardy
  • sos winegret
Składniki sałatki pokroić , polać winegretem , na wierzchu ułożyć kawałki sera i przykryć ciepłymi kapeluszami kani .
 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)