Składniki :
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 20 g drożdży
- 300 ml maślanki
- 1 łyżka miodu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- garść ziaren słonecznika
- garść pestek z dyni
- garść jagód goji
- 1 łyżka suszonego estragonu
Drożdże rozrobić z maślanką , miodem i owocami goji- podczas wyrabiania owoce dodadzą ładnego koloru :)
Ziarna uprażyć na suchej patelni .
Do maślanki wsypać mąkę z solą i estragonem , wyrobić - w zależności od konsystencji można dolać maślanki lub dosypać mąkę - konsystencja ma być podobna jak na ciasto drożdżowe.
Pod koniec wsypać uprażone ziarna
Odstawić do podwojenia objętości i zagnieść ponownie . Przełożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia .
Piekarnik nagrzać do 230 stopni i wstawić wyrośnięty chlebek . Piec ok. 40 minut , 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni .
Odczekać do ostygnięcia , choć zapach jest zniewalający ;)
Smacznego !
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń