wtorek, 10 września 2013

Pełnoziarnisty chleb z estragonem

Podczas wyrabiania ciasta , wpadła mi w ręce torebka suszonego estragonu , dodałam i nie żałuję :) Pachniało w całym mieszkaniu , smak intrygujący .....polecam dla urozmaicenia pieczenia :)
 Składniki :
  • 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 20 g drożdży
  • 300 ml maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • garść ziaren słonecznika
  • garść pestek z dyni 
  • garść jagód goji 
  • 1 łyżka suszonego estragonu
Drożdże rozrobić z maślanką , miodem i owocami goji- podczas wyrabiania owoce dodadzą ładnego koloru :)
Ziarna uprażyć na suchej patelni .
Do maślanki wsypać mąkę z solą i estragonem , wyrobić - w zależności od konsystencji można dolać maślanki lub dosypać mąkę - konsystencja ma być podobna jak na ciasto drożdżowe. 
Pod koniec wsypać uprażone ziarna
Odstawić do podwojenia objętości i zagnieść ponownie . Przełożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia .
Piekarnik  nagrzać do 230 stopni i wstawić wyrośnięty chlebek . Piec ok. 40 minut , 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni .
Odczekać do ostygnięcia , choć zapach jest zniewalający ;)
Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)