czwartek, 5 września 2013

Pikantna zupa z dyni

Dynia....ach dynia , cały rok na nią czekałam  . Moje ulubione jesienne warzywo , które swoim smakiem i kolorem rozjaśnia jesienno-zimowe dni :)
Dynia bardzo zdrowa - im ciemniejszy miąższ tym bogatsza w witaminy , zalecana jest dla osób z chorobami układu krążenia , wątroby , wzmacnia system odpornościowy organizmu .
Jest pyszna i wszechstronna przy tym mało kaloryczna ;) 
 Składniki :
  •  dynia hokkaido ( dla mnie najpyszniejsza)
  • 3 cm imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • bulion - ilość zależy od tego jaką gęstość zupy lubimy
  • mleczko kokosowe ( mała puszka)
  • szczypta płatków chilli
  • natka pietruszki
  • szynka serrano - niekoniecznie ja dałam bo miałam (dostałam w prezencie z podróży ;)
  • olej
Dynię pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju , po chwili dodać posiekany czosnek i imbir , zalać niewielką ilością bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości .
Jak dynia będzie już miękka , zblendować , dodać płatki chilli , podgotować i dolać mleczko kokosowe , doprawić do smaku .
Rozlać do miseczek , posypać szynką pokrojoną w kostkę i natką pietruszki .
 Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)