Dynia bardzo zdrowa - im ciemniejszy miąższ tym bogatsza w witaminy , zalecana jest dla osób z chorobami układu krążenia , wątroby , wzmacnia system odpornościowy organizmu .
Jest pyszna i wszechstronna przy tym mało kaloryczna ;)
Składniki :
- dynia hokkaido ( dla mnie najpyszniejsza)
- 3 cm imbiru
- 4 ząbki czosnku
- bulion - ilość zależy od tego jaką gęstość zupy lubimy
- mleczko kokosowe ( mała puszka)
- szczypta płatków chilli
- natka pietruszki
- szynka serrano - niekoniecznie ja dałam bo miałam (dostałam w prezencie z podróży ;)
- olej
Dynię pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju , po chwili dodać posiekany czosnek i imbir , zalać niewielką ilością bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości .
Jak dynia będzie już miękka , zblendować , dodać płatki chilli , podgotować i dolać mleczko kokosowe , doprawić do smaku .
Rozlać do miseczek , posypać szynką pokrojoną w kostkę i natką pietruszki .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)