Składniki :
- 3 kg papryczek
- 22 ząbki czosnku ( do każdego słoiczka po jednym ząbku , mi wyszły 22 słoiczki )
- zalewa 1 porcja : 5 szklanek wody , 1 szkl. octu 10% , 1 łyżka soli , 3 łyżki cukru , kilka ziarenek ziela , 2 listki laurowe - ja do tej proporcji papryki potrzebowałam 3 porcje zalewy
- ziarenka gorczycy - po kilka do każdego słoiczka
Papryczki umyć i powkładać do wyparzonych słoiczków , wrzucić do każdego ząbek czosnku i kilka ziaren gorczycy .
Składniki zalewy oprócz octu zagotować i gotować ok. 20 minut , pod koniec wlać ocet i zagotować .
Słoiczki z paprykami wypełnić zalewą i poczekać chwilę z zamknięciem aby wszystkie pęcherzyki powietrza wyleciały .
Na koniec zamknąć i pasteryzować w piekarniku 20 minut w 150 stopniach .
Smacznego !
Jak tu kolorowo:)
OdpowiedzUsuńPięknie
OdpowiedzUsuń