środa, 4 września 2013

Pasztet z rosołu - resztkowy - oszczędny - kryzysowy ;)

Rosół na skrzydełkach z włoszczyzną - pychotka ale co po tych skrzydełkach ? Niby dużo ale mięska na nich niewiele :(  Natomiast połączone z warzywami z rosołu nabierają na ilości ;)
Polecam takie wykorzytanie resztek rosołowych . Wyrzucać szkoda a taki pasztet każdy zje ze smakiem ;)
Składniki :
(2 foremki z folii aluminiowej)
  • skrzydełka z rosołu ok.10 sztuk
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku 
  • bułka kajzerka + rosół do jej namoczenia
  • 2 jajka
  • masło i olej do podsmażenia cebulki 
  • majeranek
  • tymianek
  • estragon
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
Mięsko obrać ze skórkami , dodać warzywa , podsmażoną cebulkę , pokrojone ząbki czosnku , bułkę i wszystko zblendować . Dodać zioła i przyprawić do smaku solą , pieprzem , papryką . Na koniec wbić jaka i wymieszać .
Masę wyłożyć do foremek .
 Wstawić na godzinkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni .

3 komentarze:

  1. Specjalnie ugotowaliśmy w poniedziałek rosół, żeby było z czego zrobić pasztet ;)
    Wyszedł bardzo dobry i na pewno do niego wrócimy, polecam z czystym sumieniem! Tylko raz nas nastraszył, bo w piekarniku był jakiś taki miękki i mokry, a "spasztetowiał" dopiero jak wystygł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super , że "spasztetowiał" :) No i pyszny rosołek przy okazji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)