wtorek, 27 sierpnia 2013

Focaccia na smak prowansalski

Wieczorem okazało się , że chleb się skończył a dziecko głodne wróciło i chce jeść ....... Na szczęście drożdże w lodówce , mąka jest i parę dodatków warzywnych idealne składniki na focaccię . Przygotowuje się ją szybko , jest wyjątkowo smaczna jeszcze ciepła z piekarnika no i dziecko szczęśliwe i nakarmione ;)

Składniki :
(forma 25x30cm)
  • 350 g mąki
  • 10 g drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • oscypek - niekoniecznie bo z Prowansją to on nie ma wiele wspólnego ale był to sypnęłam ;)
Cukinię pokroić w plasterki , posypać solą i odstawić aby puściła wodę . 
Drożdże rozetrzeć z cukrem , dolać trochę wody i dosypać mąki aby uzyskać konsystencję śmietany.
Odstawić na 15 minut .
Po tym czasie dosypać mąkę z solą , wlać pozostałą wodę lekko zagnieść i dolać olej . W razie potrzeby konsystencję regulować mąką lub wodą :)
Foremkę natłuścić olejem , wyłożyć ciasto i na górę poukładać pokrojone oliwki , pomidorki i cukinię , którą należy osuszyć  papierowym ręcznikiem . Wierzch posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem- odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika ok.30 minut .
Można jeszcze na górę zetrzeć troszkę serka :)
Piekarnik nastawić na 230 stopni , wstawić ciasto i piec ok. 20 minut do zrumienienia .
Zajadać ze smakiem  , najlepiej maczając w oliwie smakowej.....
 Smacznego !

1 komentarz:

  1. Ja tez bym byla szczesliwa, gdyby mnie ktos tak nakarmil :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)