poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Spaghetti z sosem dyniowym aromatyzowanym rozmarynem , rukolą i szynką parmeńską

Pojawiła się już dynia :) Uwielbiam to warzywo ! Nie tylko ze względu na walory smakowe ale również na walory zdrowotne . Dynia sama w sobie jest niskokaloryczna więc połączenie jej z ze śmietanką podkreśla jej smak a wartość kaloryczna jest do przyjęcia ;)
Im dynia ciemniejsza tym bogatsza w witaminy , tym więcej antyutleniaczy zapobiegających chorobom . Dynia zalecana jest dla osób z miażdżycą , nadciśnieniem tętniczym , w zaburzeniach prawidłowego funkcjonowania wątroby , nerek i serca .
Polecam więc dynię  tym bardziej  , że to początek sezonu na nią  z czego się niezmiernie cieszę ;)
 Składniki :
  • ćwiartka dyni - moja ulubiona hokkaido
  • 250 ml słodkiej śmietanki 
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • garść rukoli
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej 
  • sól
  • papryka ostra 
  • makaron spaghetti 
Dynię hokkaido pokroić w kostkę , skropić olejem i wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut do miękkości . Po wyjęciu rozdrobnić blenderem na gładkie puree  . Można użyć dyni z poprzedniego sezonu klik
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu .
Śmietankę wylać na patelnię , włożyć gałązki rozmarynu , 2 łyżki puree z dyni podgrzewać na małym ogniu do zredukowania i zagęszczenia sosu . Pod koniec doprawić solą i papryką .
Wyjąć rozmaryn , włożyć pokrojoną w plasterki szynkę .
Odcedzony makaron wrzucić do sosu , wymieszać i wykładać na talerze , podsypując listkami rukoli.
 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)