piątek, 23 sierpnia 2013

Dorsz w papilotach w sosie łososiowo-kaparowym z rozmarynowymi pomidorkami

Prawdziwie królewski obiadek ! Pyszny i treściwy.
Rybka pieczona na patelni grillowej , więc troszkę dietetycznie . Sosik dodaje nieco kalorii ale za to jaki pyszny ;)

Składniki :
  •  świeży filet z dorsza
  • koperek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • pomidorki koktajlowe
  • gałązki rozmarynu
  • słodka śmietanka ok.300 ml
  • łosoś wędzony 100 g
  • kapary w słoiczku 
Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny , przyprawiamy solą i pieprzem .
Papier do pieczenia skrapiamy olejem , układamy koperek , plasterki cytryny , dorsza i na wierzch powtórka .
Przygotowujemy sosik : na rozgrzaną patelnie wlewamy śmietankę , dodajemy pokrojonego łososia , przyprawiamy pieprzem , solimy ewentualnie pod koniec bo łosoś jest już słony . Gotujemy na wolnym ogniu aż sos się zredukuje , pod koniec wsypujemy kapary i doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie solą .
 Pomidorki nadziewamy gałązkami rozmarynu , przyprawiamy solą , pieprzem i skrapiamy olejem .
 Rybkę zawijamy i układamy na rozgrzanej patelni grillowej .
 Smażymy po ok. 6 minut z każdej strony, w zależności od grubości fileta .
Pod koniec smażenia wsypujemy pomidorki .
Ja podałam na puree kalafiorowo- ziemniaczanym (ugotowany kalafior i ziemniaczki blendujemy i doprawiamy do smaku) .
 Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)